Petrohemija ponovo radi

Izvor: RTS, 17.Sep.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petrohemija" ponovo radi

Posle tri meseca pauze, pokrenuta proizvodnja u "Petrohemiji". Mlađan Dinkić i Kiril Kravčenko potpisali Protokol o strateškoj saradnji pančevačke fabrike i NIS-a.

Simboličnim puštanjem fabrike "Etilen" u pogon, nakon tri meseca zastoja i restrukturiranja, u pančevačkoj "Petrohemiji" ponovo je pokrenuta proizvodnja.

Fabriku je u pogon pustio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u prisustvu ministra energetike Petra Škundrića, direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Naftne industrije Srbije Kirila Kravcenka, ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, direktora Lukoila Aleksandra Panfilova i direktora NIS Petrola Arkadija Jegezerjana.

Prethodno su ministar Dinkić i direktor NIS-a Kravčenko potpisali protokol o saradnji istovremeno izrazivši spremnost da se, zbog oporavka "Petrohemije", omogući sprovođenje investicionog programa za povećanje kapaciteta i konverziju dugova te kompanije prema poveriocima.

Dogovoreno je i da NIS konvertuje deo potraživanja u vrednosti 24 miliona u akcije Petrohemije čime će NIS-ov udeo biti, kako je rečeno, za sada, 25,79 odsto, što je za šest odsto više.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će, ukazano je, predložiti Vladi Srbije da do kraja septembra usvoji zaključak za saglasnost na konverziju potraživanja Republike Srbije i javnih preduzeća u kapital Petrohemije oko 50 miliona evra.

Ta konverzija duga treba da se sprovede do kraja godine.

Ministar Dinkić je rekao da "Petrohemija" ima odlično tržište i proizvode, ali da je poslovala sa gubitkom i da je tome došao kraj.

On je dodao da je sa Lukoilom i NIS-om napravljen ugovor o snabdevanju sirovim benzinom od 40.000 tona mesečno, što će, kako je rekao, "Petrohemiji" omogućiti rad punim kapacitetom.

Ušteda na sirovinama

Dinkić je ukazao da je važno to što će tim ugovorom "Petrohemija" uštedeti na sirovinama 14 miliona dolara godišnje, dok će smanjenjem plata i oslobađanjem viška ljudi biti ušteđeno 22 miliona evra godišnje.

"Radi se i na novim investicijama u iznosu od 30 miliona evra, od kojih će 10 miliona evra biti učešće Vlade Srbije", rekao je Dinkić.

Škundrić je ukazao da posle svega, zahvaljujući pre svega Vladi Srbije, NIS-u i "Lukoilu", "Petrohemija" sada ulazi u fazu stabilizacije i novih investicija.

Ministar je najavio rekonstrukciju bazne fabrike Etilen i PEVG (polietilen visoke gustine), a u planu je i pokretanje proizvodnje u PENG-u (polietilen niske gustine) i izgradnju fabrike za proizvodnju politprotilena.

Kravčenko je istakao da je ponovno pokretanje proizbodnje u "Petrohemiji" veliki uspeh koji ne bi mogao biti učinjen za tri meseca bez podrške i pomoći ministara Dinkića i Škundrića.

Kravčeno je rekao da smatra da "Petrohemija" ima veliku perspektivu i najavio izradu zajedničke petogodišnje strategije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.