POČEO VALUTNI RAT, KINA ZADALA PRVI UDARAC: Amerika više NIKADA neće biti BROJ JEDAN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2019, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČEO VALUTNI RAT, KINA ZADALA PRVI UDARAC: Amerika više NIKADA neće biti BROJ JEDAN!

Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država ne jenjava, a od ponedeljka je prešao u novu fazu koju neki stručnjaci nazivaju i "valutni rat".

Naime, kineska centralna banka devalvirala je juan tako da je kurs kineske valute posle više od jedne decenije probio ključni nivo od sedam juana za jedan dolar, a američko ministarstvo finansija označilo je zbog toga Kinu kao valutnog manipulatora, prvi put od 1994. godine. Ova najnovija dešavanja u trgovinskom konfliktu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << između dve zemlje izazvala su burne reakcije i na globalnim finansijskim tržištima.

- Dolar više nije univerzalno platežno sredstvo, a Amerika mora da se suoči sa činjenicom da nije, i nikad više neće biti, ekonomska sila broj jedan - ocenjuje u razgovoru za medije konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.

Slična predviđanja iznela je i američka banka JP Morgan koja smatra da će se američki dolar suočiti sa teškoćama da ostane vodeća međunarodna valuta u narednim decenijama. Naime, celokupna Azijska ekonomska zona učestvuje sa dve trećine u globalnom ekonomskom rastu i čini 50 odsto globalnog BDP-a, a rastuća kupovna moć te regije povećaće broj nedolarskih transakcija.

- To će umanjiti status dolara kao rezervne valute. Drugim rečima, u narednim decenijama smatramo da će svetska ekonomija preći s dominacije SAD i američkog dolara u sistem u kojem će Azija posedovati veću moć - ocenuje američka banka.

Evropa u stalnoj krizi

Bušatlija smatra da se SAD trenutno ponašaju kao "ranjena zver" koja u tom svom koprcanju više povređuje najbliže, odnosno prijateljske zemlje, nego one sa kojima ima suprotstavljene stavove.

- Evropa oseća ozbiljno opterećenje zbog odnosa sa SAD. Trgovinski sukobi Amerike, sankcije i zatvaranje pojedinih tržišta, koje dovodi i do sprečavanja saradnje evropskih kompanija sa Bliskim Istokom ili Rusijom imaju značajne posledice. Nemačka, na primer, uvozi gas iz Rusije i trenutna situacija veoma ometa taj proces, a znamo i da je uz razne pritiske iz SAD uništen projekat gasovoda Južni tok, dok se sada slično pokušava i sa Severnim tokom 2 - objašnjava Mahmut Bušatlija.

On smatra da je slična situacija i sa Iranom, koji se polako otvara i postaje veoma primamljivo tržište na kome bi Evropa imala mnogo toga da proda, ali i da kupi, poput nafte i gasa.

- Evropa mora da reši problem sa SAD da bi mogla da rešava svoje probleme, pošto je praktično reč o spojenim sudovima - navodi.

Bušatlija kaže da je usporavanje evropske privrede sasvim očekivano, jer je kriza iz Amerike, koja je tamo počela 2006. i 2007. godine stigla 2008. i do Evrope. Prema mišljenju Bušatlije, od tada je Stari kontinent u stalnoj krizi, a sada je konačno i Nemačka ušla u recesiju.

- Prvo smo tu imali problem sa hipotekama, pa zatim sa dugovima - najpre korporativnim, a onda i državnim. Pošto se problem ne rešava on se, logično, posle nekog vremena ponovo javlja -navodi Bušatlija.

FED, ECB i Srbija

Američka centralna banka (FED) smanjila je prošle nedelje svoje kamatne stope prvi put posle svetske ekonomske krize 2008. godine, a iz Narodne banke Srbije su tada ocenili da se može očekivati da zaokret u karakteru monetarne politike FED-a ima određenog uticaja i na Srbiju, kroz dalji pad premije rizika zemlje, povećano interesovanje stranih investitora za ulaganja u hartije od vrednosti, kao i po osnovu zadržavanja povoljnih uslova zaduživanja.

Mahmut Bušatlija smatra da je Srbija suviše mala da bi ovakve akcije u Americi izazvale tako brze efekte na našem tržištu.

- Što se tiče Evrope i eventualnih poteza Evropske centralne banke (ECB), tu bi trebalo malo sačekati da nova direktorka u potpunosti preuzme kormilo. Kristin Lagard je dobar izbor za ovu poziciju, reč je o velikom profesionalcu i dok se nalazila na čelu MMF-a bila je veoma odlučna. Uspela je da pokrene neke reforme, a sada bi svoja znanja trebalo da primeni u Evropi, gde postoji realan problem sa monetarnim sistemom u Evrozoni. Naime, njen prethodnik Mario Dragi je završio svoj mandat tako što je priveo kraju "upumpavanje novca", ali bez rezultata koje je želeo kada je reč o oporavku sistema - ocenjuje Bušatlija.

Pogledajte rezultate

NEOBIČNO ISTRAŽIVANJE: Ovako bi izgledala Zemlja da na njoj ostane SAMO 100 LJUDI (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.