Odmrzivanje trgovinskog sporazuma?

Izvor: S media, 27.Jul.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmrzivanje trgovinskog sporazuma?

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da postoji mogućnost da do kraja godine bude odblokiran Prelazni trgovinski sporazum i da Srbija u tom periodu podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Nadam se da će uskoro biti uspostavljen državni konsenzus u Srbiji oko EU, baš kao što je to učinjeno i kada je reč o Kosovu", rekao je Jeremić u intervjuu "Danasu".

On je priznao da su diplomatske mogućnosti u velikoj meri iscrpljene kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << reč o trenutnom stavu Holandije prema uslovima za nastavak procesa evropske integracije Srbije.

"Nemam saznanja da bi situacija s haškim optuženicima ubrzo mogla da se promeni. Ipak se nadam da će na ovaj ili onaj način, u najskorijoj budućnosti, biti postignut konsenzus svih 27 članica Evropskog saveta da je došlo vreme za ubrzanje procesa integracije Srbije", dodao je on.

Jeremić je, govoreći o Kosovu, naveo da će pitanje statusa biti otvoreno posle iznošenja mišljenja Medjunarodnog suda pravde o nelegalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Priština će biti 'saterana u ćošak' i prvi put motivisana da se pronadje kompromisno rešenje za status pokrajine", smatra ministar.

Komentarišući mogućnost da Srbija postane članica NATO-a, Jeremić je naveo da "članstvo u NATO uopšte nije tema".

"U Narodnoj skupštini je jasnom većinom usvojena odluka da je Srbija vojno neutralna. Ne očekujem da bi u skorije vreme moglo doći do revizije državne politike o ovom pitanju", zaključio je ministar Jeremić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.