Ocene Nacrta fiskalne strategije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 11:19

Ocene Nacrta fiskalne strategije (AUDIO)

Ciljevi iz Nacrta fiskalne strategije za narednu godinu, s projekcijama za 2023-u i 2024-u su dostižni, ali njihova realizacija presudno će zavisiti od odlučnosti Vlade da ih dosledno sprovede. Tragom ove ocene, Đuro Vukelić iz RNS je razgovarao sa specijalnim savetnikom u Fiskalnom savetu, Slobodanom Minićem.

U nacrtu fisklane stratgeije za 2022 godinu sa projekcijama za 2023-2024 predviđeno je smanjenje fiskalnoig deficita sa 7 odsto učešća u BDP na 3 u narednoj i jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odsto u 2024 godini. Pod kojim uslopvima je to izvodljivo?

"Prvi uslov je da država više ne produžava pomoć odnosno istek privremenih mera pa bi već samim tim došlo do delimičnog smanjenja fiskalnog deficita. Bitno je da najveći rashodi budžeta budu kontrolisani tj. da rast penzija i plata u državnom sektoru bude umeren kao i subvencija" rekao je Minić.

Nereformisana javna i državna preduzeća su fiskalni rizik u Srbiji i svake godine "iskoči" bar jedno preduzeće (prošle i pretprošle AirSrbija).

"Naše 15 godišnje iskustvo govori da je upitno smanjenje subvencija, garacija i državne pomoći koje jesu u planu, ali i zbog nedostatka konkretnih planova za reformisanje velikih preduzeća poput EPS Srbije.

U fiskalnom planu ne vidimo kakva je sektorska struktura velikih investicija koje se predviđaju i koji su to prioriotetni projekti države.

Detalje poslušajte u prilogu rubrike Povodom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.