Novih 16 lokomotiva na srpskim prugama

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novih 16 lokomotiva na srpskim prugama

Od danas je na prugama Srbije 16 novih lokomotiva za teretne vozove. Primopredaja je obavljena na stanici Resnik, a novi vlasnik ovog voznog parka je "Srbija Kargo", koja godišnje na Koridoru 10 preveze 13 miliona tona robe.
Nove lokomotive su pripremljene da voze na srpskim i na evropskim prugama.

Svaka može da poveze čak 1.700 tona robe. Lokomotive razvijaju brzinu do 160 kilometara na čas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i opremljene su najsavremenijim uređajima za kočenje i automatsko upravljanje.
Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, podsetila je da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 vozila za putnički saobraćaj.
"Sada je Kargo nabavio 16 lokomotiva u teretnom saobraćaju. To nisu lokomotive za prošlost. To je upravo ovo što je rekao direktor Karga – to su lokomotive za budućnost, sa novim tehnologijama, da možemo da pratimo sve ono što radi Evropa, i da možemo zaista da budemo deo svetskog železničkog transporta", ističe Mihajlovićeva.
Svake godine "Srbija Kargo" preveze 13 miliona tona robe. Međutim, sa dolaskom novih investicija, taj broj se stalno povećava. Novi i stari klijenti sve više traže usluge železnice.
Dušan Garibović iz kompanije "Srbija Kargo" kaže da, imajući u vidu kontinuirano povećanje proizvodnje HBIS-a iz Smedereva, "Ziđina" iz Bora, NIS-a, EPS-a i drugih investitora, raste količina robe koja će se prevesti.
U resornom ministarstvu kažu da će Srbiji biti potrebno još najmanje pet godina da Koridorom 10 roba ide brzinama preko 100 kilometara na čas.
Investicije koje su u toku daju garanciju da roba sa istoka na zapad ide srpskim prugama koje su kraće za 280 kilometara u odnosu na alternativne pravce.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.