Potpisan sporazum o zajmu Srbiji od 250 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum o zajmu Srbiji od 250 miliona evra

BEOGRAD - U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum Evropske investicione banke (EIB) i Srbije o osnivanju i aktivnostima regionalne kancelarije te banke u našoj zemlji i sporazum o kreditu EIB od 250 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Potpredsednik vlade, zadužen za evropske integracije Božidar Đelić potpisao je s potpredsednikom EIB Dariom Skanapjekom sporazum EIB i Srbije o osnivanju i aktivnostima regionalne kancelarije EIB u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Istovremeno, ministarka finansija Diana Dragutinović potpisala je Okvirni sporazum EIB i Srbije, kao i finansijski ugovor Srbije, Narodne banke Srbije i EIB pod nazivom "Apeks zajam za mala i srednja preduzeća", u vrednosti od 250 miliona evra.

Đelić je istakao da otvaranje regionalne kancelarije EIB, koja je prva regionalna kancelarija te banke van Evropske unije, predstavlja jasan signal evropske budućnosti Srbije.

Sredstvima iz ovog kredita gradićemo evropsku Srbiju, a otvaranjem prve regionalne kancelarije EIB za zapadni Balkan imamo potvrdu da sve zemlje članice Evropske unije vide Srbiju veoma brzo u EU.

Đelić je rekao da se vode pregovori sa EIB za dodatnih 1,4 milijarde evra za nove projekte u Srbiji i podsetio da je ta banka kao najveći finansijski partner Srbije do sada finansirala 1,6 milijardi evra za projekte u našoj zemlji.

On je najavio da će regionalna kancelarija EIB biti otvorena kada Srbija preda zahtev za kandidaturu za članstvo u EU i izrazio očekivanja da će to biti u toku ove godine.

Skanapjek je rekao da je Evropska investiciona banka spremna da otvori tu kancelariju čim Srbija zvanično zatraži prijem u EU.

On je dodao da ovaj kredit predstavlja jednu od serija finansijskih operacija u okviru koje će EIB odobriti Srbiji kredite ukupne vrednosti 1,4 milijarde evra kao pomoć za prevazilaženje efekata ekonomske krize i kao pomoć za pristupanje Srbije evropskim integracijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji kredit od 250 miliona evra

Izvor: Mondo, 11.Maj.2009

U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum Evropske investicione banke i Srbije o kreditu od 250 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Danas o zajmu Srbiji od 250 mil. €

Izvor: Krediti.rs, 11.Maj.2009

Sporazum o kreditu Evropske investicione banke (EIB) od 250 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji biće potpisan danas.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.