Njemačka: Pad privrednog rasta u trećem kvartalu

Izvor: Capital.ba, 14.Nov.2018, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka: Pad privrednog rasta u trećem kvartalu

BERLIN, Njemačka ekonomija zabilježila je pad u trećem kvartalu, što se desilo prvi put od 2015. godine i u vrijeme kada traju globalni trgovinski sporovi koji prijete deceniji ekonomske ekspanzije. Domaći društveni proizvod najveće evropske privrede doživio je pad na kvartalnom nivou za 0,2 odsto, saopštio je Federalni zavod za statistiku. U poređenju sa istim kvartalom prošle godine, privreda je u periodu od jula do septembra porasla za 1,1 odsto. “Manji pad domaćeg proizvoda u poređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << sa prethodnim kvartalom uglavnom je rezultat situacije u međunarodnoj trgovini. Privremeni proračuni pokazuju da je bilo manje izvoza, a više uvoza u trećem kvartalu nego u drugom”, navodi se u saopštenju. Prethodni put privreda je na kvartalnom nivou zabilježila pad u prvom tromjesečju 2015. godine. Vlada je ukazala na zastoj u automobilskom sektoru usljed uvođenja novog standarda za zagađenje vazduha motornim gasovima. Srna

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

U BiH privreda porasla za 3,4 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Nov.2018, 08:42

BRISEL - Ekonomski rast nastavljen je na zapadnom Balkanu, pri čemu se godišnji rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2018. godine ubrzao na 4,3%, sa prosječne stope rasta od 3,6% u prethodnom kvartalu, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.