Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Radnici štrajkuju mesec dana

Niš -- Radnici EI Toplane, koji su od pre mesec dana u štrajku, rekli su da će sutra pešiče krenuti za Beograd.

Oni kažu da u Nišu nije bilo onih koji su želeli da rešavaju njihove probleme."Sutra polazimo pešice za Beograd da predstavnicima Vlade Srbije predočimo probleme koje imamo", rekao je jedan od desetorice štrajkača Zlatomir Dimitrijević na konferenciji za novinare.

Preduzeće EI Toplana osnovano je 2003. godine i u njemu 89 odsto vlasništva pripada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Javnom preduzeću "Gradska toplana", a 11 odsto EI Holdingu. Gradskoj toplani udeo u vlasništvu pripao je na ime dugovanja EI Holdinga gradu od oko 80 miliona dinara.

Radnici, koji su jedan deo štrajka proveli pod šatorom ispred zgrade lokalnog parlamenta u Ulici Nikole Pašića, traže opstanak preduzeća, povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica i isplatu zaostalih plata od februara 2005. godine.

"Grejali smo EI kompleks, više od 400 000 metara kvadratnih poslovnog prostora, i deo grada, a onda je uoči grejne sezone 2005. godine doneta odluka da EI Toplana prestaje sa radom", rekli su radnici koji imaju podršku Samostalnog sindikata i Jedinstvene sindikalne organizacije u EI.

Fabrike u EI kompleksu, među kojima i one sa udelom stranog kapitala, suočene su sa problemom grejanja u narednoj sezoni. Predstavnici tih fabrika, takođe su pisali gradskim i republičkim funkcionerima, upozoravajući da će stati proizvodnja, ako se ne reši problem grejanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.