NIS traži naftu i gas u Mađarskoj

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS traži naftu i gas u Mađarskoj

Segedin -- Naftna industrija Srbije (NIS) i kanadska kompanija "Falkon oil end gas" potpisale su pismo o namerama za istraživanje nafte i gasa u Mađarskoj.

NIS tako kupuje udeo od 50 odsto u budućoj proizvodnji nafte i gasa na polju Mako, iz peščanika na dubini od 2,5 do tri kilometra.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je da će ta kompanija ove godine o svom trošku početi bušenje i ispitivanje na tri bušotine, a testiranje bi trebalo da bude završeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja 2012. godine.

"Uveren sam da će taj projekat povećati resursnu bazu kompanije u gasu i nafti i doprineti da se ostvari plan da se u narednih 10 godina proizvodnja sa sadašnjih 1,5 miliona tona ugljovodonika poveća na pet miliona tona godišnje", kazao je on.

Projekat u Mađarskoj je bitan, jer može brzo da se realizuje, a prva proizvodnja mogla bi da se očekuje početkom sledeće godine, kazao je Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a je istakao da će prvi korak biti korišćenje konvencionalnih rezervi, u sledećoj fazi će zajedno sa partnerima razmotriti korišćenje nekonvencionalnih izvora nafte i gasa, kao i na projektu započetom u Srbiji.

Kravčenko je naglasio da još ne može da kaže kolika će biti vrednost projekta u Mađarskoj, ali će procene imati nakon što krajem godine bude završena prva faza projekta.

Generalni direktor kompanije Falkon Robert Mekoli kazao je da su NIS izabrali za partnera zbog kvalifikacija, kako tehičkih tako i finansijskih.

Mekoli je dodao da ta kompanija još nije razmatrala projekte u Srbiji. "Još nismo imali mogućnost da ih proučimo, ali mislim da bi bilo korisno za Falkon da kroz partnerstvo sa NIS-om razmotri i realizaciju sličnih projektata u Srbiji", dodaje on.

Mađarska je četvrta zemlja u kojoj NIS ima projekte u oblasti istraživanja i proizvodnje, pored Angole, Bosne i Rumunije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.