NBS povećala procenu rasta srpskog BDP-a na 4%

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Avg.2018, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS povećala procenu rasta srpskog BDP-a na 4%

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) je revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini sa 3,5 na četiri odsto, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je na prezentaciji izveštaja o inflaciji kazala da je rast gradjevinarstva i poljoprivrede brži od očekivanog uticao na to da centralna banka proceni da će ovogodišnji rast BDP biti veći nego što je prognozirano.

Po projekciji NBS rast BDP u 2019. biće 3,5 odsto, kako što >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je i ranije procenjeno.

Ona je navela i da su neto devizne rezerve na kraju jula iznosile 9,5 milijardi evra.

Međugodišnja inflacija se nakon minimuma u aprilu, u maju očekivano vratila u granice cilja od 3,0 plus-minus 1,5 odsto i u junu je iznosila 2,3 odsto.

Inflatorni pritisci po osnovu većine faktora i dalje su niski, što potvrđuje bazna inflacija na minimumu od 0,8 odsto, kao i inflaciona očekivanja usidrena oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Nakon smanjenja referentne kamatne stope za ukupno 50 baznih poena u martu i aprilu na tri odsto, Izvršni odbor NBS nije menjao visinu referentne kamatne stope.

Kretanja u međunarodnom okruženju od prethodnog izveštaja obeležili su povoljni izgledi za globalni privredni rast, umerena globalna inflacija, kao i povećana divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Rastu kreditne aktivnosti (7,6 odsto međugodišnje u junu) doprinose faktori i na strani ponude i na strani tražnje.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.