Kamate napola, inflacija niska, a pre 6 godina

Izvor: B92, 15.Avg.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kamate napola, inflacija niska, a pre 6 godina"

Beograd -- Narodna banka Srbije povećala je procenu rasta bruto domaćeg proizvoda u 2018. godini sa 3,5 na četiri odsto, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je na prezentaciji izveštaja o inflaciji kazala da je rast građevinarstva i poljoprivrede brži od očekivanog uticao na to da centralna banka proceni da će ovogodišnji rast BDP biti veći nego što je prognozirano.

“Srpska ekonomija je tranformisana u stabilnu i perspektivnu sa smanjenom neravnotežom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rastućim investicijama i oporavkom tržišta rada. A bolji nam je kreditni rejting. Otvorene su mogućnosti da se povećaju primanja što se odražava na investicije”, navele je Tabaković.

Kazala je da 11 uzastopnih tromesečja raste BDP i sada će zabeležiti rast od 4 odsto.

Guvernerka kaže da je najvažniji rezultat što je niska inflacija postala normalna u Srbiji. “Ne tako davno, u jesen 2012. inflacija bila 12,9, a mi smo je spustili na 2,2 odsto i očuvali je u proseku na 2 procenta. Inflacija u Srbiji je na nivou evropskih zemalja i u julu je bila 2,4 odsto”.

Takođe, Tabaković navodi da je u prethodnih šest godina očuvana stabilnost deviznog kursa, a dinar je prema evru ojačao za 0,5 odsto.

Devizne rezerve zemlje povećane su za 1,1 milijardi evra i predstavljaju garanciju za naredni period. Kao garancija stabilnosti povećan je i nivo zlata, sada reserve iznose 19,9 tona, navodi ona.

“Od maja 2013. prpolovljene su kamatne stope a za privredu su trostruko niže. Znatno smanjenje je i problematičnih kredita, smanjeni su za oko 60 odsto. Znatno je povećana i profitabilnost srpske privrede, troškovi privrede zbog kursnih razlika su smanjeni za 60 procenata”, kaže Tabaković.

Dok se za tonu uglja iz Ibraskih rudnika dobija tek 3.000 dinara, za istu količinu rude bora stoji se u redu i plaća i više od 120 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.