NBS objavljuje spisak blokiranih subjekata

Izvor: S media, 31.Mar.2010, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS objavljuje spisak blokiranih subjekata

Narodna banka Srbije (NBS) će sutra objaviti spsak privrednih subjekata koji su u blokadi duže od tri godine, na koje će biti primenjene odredbe uvodjenja automatskog stečaja, a preliminarne procene su da je u Srbiji 10.000 takvih subjekata, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

On je na brifingu za novinare precizirao da u toj grupi pravnih subjekata nisu samo preduzeća, već i udruženja, zadruge, nevladine organizacije...
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Ćirić je objasnio da novi Zakon o stečaju, koji je na snagu stupio 1. januara ove godine, a čije odredbe o automatskom pokretanju stečaja stupaju na snagu danas, predvidja da svi subjekti koji su u blokadi duže od tri godine, budu brisani iz registra Agencije za privredne registre.

Prema njegovim rečima, cilj automatskog uvodjenja stečaja je da se na bolji način uredi privredni ambijent u Srbiji, da se postupak učini jeftinijijim i da se iz privrednog života uklone sva ona društva koja imaju jednog ili dva zaposlena, ne uplaćuju godinama doprinose, često se bave nezakonitim radnjama i šire lanac nelikvidnosti.

Savetnik potpredsednika Vlade (Mladjana Dinkića) Luka Andrić je objasnio da će NBS spiskove ažurirati jednom mesečno i da će biti u obavezi da ih dostavi nadležnim privrednim sudovima.

Objava spiskova ne znači i da će se privredni subjekti koji će se naći na njima automatski brisati iz registra Agencije za privredne registre (APR), rekao je on, navodeći da je pred njima nekoliko mogućnosti.

Po dostavljanju spiska, stečajni sudija donosi rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka, ali nakon toga počinje da teče rok od šezdeset dana, u kome je moguće da se uplati predujam, kako bi se izbeglo automatsko brisanje iz APR-a i umesto toga otvorio redovan stečaj, u kome privredni subjekat može da nastavi da funkcioniše podnošenjem pripremljenog plana reorganizacije.

"Ukoliko se u roku od 60 dana ne uplati predujam za pokretanje stečaja, preduzeće se briše iz registra, a imovina stečajnog dužnika prelazi u svojinu republike Srbije", objasnio je Andrić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.