Ministarka Mihajlović o zameni stolarije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 12:52

Ministarka Mihajlović o zameni stolarije (AUDIO)

Vest da će država dati polovinu novca onima koji odluče da zamene stolariju, izazvala je veliko interesovanje. Kada će građani moći da se prijavljuju i šta sve mogu da finansiraju tim novcem?

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv, ali prvo za lokalne samouprave, koji mogu do 21. maja da se prijave za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane.

Svaka opština može da dobije 10 miliona dinara, koje će potom raspisati dva javna poziva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kako objašnjavaju iz ministarstva, jedan poziv biće za firme koje će raditi na zameni stolarije, a drugi, koji će biti raspisan u julu, za građane koji žele da zamene stolariju u svom domu.

Ove javne pozive raspisivaće lokalne samouprave, objašnjava ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

"Mi koristimo 4 puta više energije od naših suseda i to je bacanje energije", istakla je ministarka. Mi godišnje baciomo proizvodnju jedne elektrane.

Novi zakon o energetskoj efikasnosti je predvideo da obezbedimo i pomognemo, tj. svedemo tu energetsku efikasnost na domaćinstva.

To znači, hoćemo da ljudi zamene prozore i vrata, na nekoij prosečnoj veličini stana od 60-ak kvadratnih metara, procena je da bi to koštalo oko 1500 evara.

Jedan od modaliteta je da 25 odsto dođe iz Uprave za energetsku efikasnost znači iz Ministarstva, 25 odsto od lokalne samouprave a 50 odsto iz domaćinstva. Deo lokalne samouprave koje nemaju novca za to, će preuzimati pomenuta Uprava.

Do juna će svi pravilnici biti gotovi pa ćemo od juna, jula sa jedinicama lokalne samouprave koje će anketirati svoje građane videti gde sve može da se do kraja godine krene u zamenu stolarije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.