Maslinovo ulje: Australija će postati velesila

Izvor: GdeInvestirati.com, 15.Dec.2014, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maslinovo ulje: Australija će postati velesila

BERN - Drastičan pad prinosa maslina ove godine na jugu Evrope ugrožava opstanak mnogobrojnih ekonomija u ovom sektoru. Uz to, izaziva pravu eksploziju cena maslinovog ekstra devičanskog ulja na evropskom, pa i svetskom tržistu.

U Italiji, maslinjaci u Toscani i Umbriji ovog leta bili su pogođeni izuzetno lošim vremenom, dok je u Španiji, koja je prošle godine dala polovinu svetske proizvodnje maslinovog ulja, na pad prinosa uticalo smenjivanje sušnih perioda s pustošenjima >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << koje je izazvala masliovna mušica, zbog čega će prinosi biti najverovatnije prepolovljeni.

I u francuskoj regiji Provansa ovogodišnji prinosi su zbog delovanja ove napasti pali čak 80 posto.

Prema podacima Međunarodnog udruženja proizvođača maslina, veleprodajne cene maslina u 2013. već su povećane 37 posto, dok bi potrošačke cene, prema njihovoj prognozi, u narednom periodu mogle skočiti i do 60 posto. Situacija ipak nije katastrofalna u celom svetu.

Proizvodnja maslina u Grčkoj i Tunisu ove godine je vrlo dobra, pa se proizvođači maslinovog ulja iz ovih zemalja nadaju da će svoj udeo na tržištu povećati.

Isto tako, enormni rast cena ovog proizvoda podstiče sadnju maslina u zonama koje nisu tradicionalno predodređene za ovu biljnu kulturu.

U tom kontekstu, stručnjaci predviđaju da je Australija budući div u proizvodnji maslinovog ulja.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.