Mask morao da obustavi planove za širenje u Kini

Izvor: B92, 12.Maj.2021, 11:25

Mask morao da obustavi planove za širenje u Kini

Šangaj -- Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" je obustavio planove za kupovinu zemljišta u Kini radi proširenja fabrike u Šangaju.

Do odustajanja od planova da tu fabriku pretvori u globalni izvozni centar došlo je zbog neizvesnosti nastalih usled zaoštravanja američko-kineskih tenzija, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore.

S obzirom da su i dalje na snazi američke carine od 25 posto na uvoz električnih vozila iz Kine, povrh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postojećih nameta, koje je uveo bivši predsednik SAD Donald Tramp, "Tesla" sada namerava da ogranič udeo kineske u svojoj globalnoj proizvodnji, rekli su izvori britanske agencije.

Kompanija je ranije razmišljala da poveća izvoz svog Modela 3, koji prozvodi u Kini, na više tržišta, uključujući i američko. "Tesla" trenutno isporučuje Model 3 kineske proizvodnje u Evropu, gde gradi svoju giga-fabriku u Nemačkoj.

Akcije "Tesle" su u pale u utorak na Njujorškoj berzi čak 5,3 odsto.

Ova kompanija, u vlasništvu kontroverznog preduzetnika Ilona Maska, prodala je u aprilu u Kini i u inostranstvu ukupno 25.845 automobila kineske proizvodnje u poređenju sa 35.478 komada u martu, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.