Manji teret kamata, zamena obveznica

Izvor: B92, 26.Jul.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji teret kamata, zamena obveznica

Uprava za javni dug će u narednom periodu aktivno raditi kako bi se dodatno smanjili izdaci za otplatu javnog duga.

"Uprava će u narednom periodu pripremiti sistem za "buy-back" operacije čime će se aktivno raditi na sekundarnom tržištu državnih hartija od vrednosti, pogotovu za dinarske hartije. Time će se dodatno smanjiti teret kamata", rečeno je u Ministarstvu finansija.

Srbija, kako ističu, u poslednje tri godine konstantno dospele obaveze menja jeftinijim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvorima finansiranja.

"Ukoliko se u obzir uzme analiza dinarskih dospeća u poslednje tri godine osnovni je trend da se trošak dinarskog duga stalno smanjuje, odnosno da se dinarski dug menja jeftinijim", kažu u resornom ministarstvu.

S druge strane, dodaju, najveći deo javnog duga u stranoj valuti, a koji je na kraju maja iznosio 19 milijardi evra, u startu je uzet po povoljnim uslovima.

Više od trećine duga u stranoj valuti ima kamatu ispod dva odsto, a polovina ispod tri odsto.

"Najskuplji javni dug u ino-valuti odnosi se na evroobveznice Srbije, koje dospevaju na naplatu 2021. godine, a emitovane su 2011. i 2012. Takođe, u najskuplji deo duga spadaju i garancije za kredite pojedinim javnim preduzećima", kažu u ministarstvu.

Učešće takvih obaveza je, prema podacima ministarstva, 9,7 odsto u javnom dugu denominovanom u stranoj valuti, odnosno najskuplji dug je na kraju maja iznosio 1,9 milijardi evra.

Inače, prema Fiskalnoj strategiji za ovu godinu i projekcijama za naredne dve, nivo rashoda za kamate koji je predviđen za 2016. iznosio je više od 150 milijardi dinara, a izvesno je, tvrde u ministarstvu, da će sledeće godine rashodi po tom osnovu biti niži za više od 10 milijardi dinara u odnosu na plan, i to zbog dobrih kretanja u tekućoj godini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.