MMF od danas u Beogradu

Izvor: S media, 13.Maj.2010, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF od danas u Beogradu

Misija Medjunarodnog monetarnog fonda počinje danas dvonedeljne razgovore sa predstavnicima srpskih vlasti o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom.

Do kraja ove sedmice sa predstavnicima MMF-a fonda biće vodjeni tehnički razgovori, a u ponedeljak, 17. maja plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije počeće zvanični razgovori.

Tokom razgovora Misija MMF-a, predvodjena Albertom Jegerom, sastaće se sa visokim zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vlade Srbije i NBS, kao i predstavnicima privatnog sektora i akademske zajednice u Srbiji.

Biće razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja, kao i realizacija obaveza ranije preuzetih sporazumom sa MMF-om, s posebnim osvrtom na pitanja koja se odnose na uskladjivanje penzija i usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je ranije da Srbija relaksirano ulazi u novu fazu pregovora, jer je ispunila sve zadatke predvidjenje sporazumom sa MMF-om za prvo tromesečje ove godine.

Prema njenim rečima, sa MMF-om je nacelno dogovoreno da se penzije u Srbiji do aprila 2012. godine tri puta uskladjuju sa zaradama u javnom sektoru, a da se posle toga predje na uskladjivanje sa troškovima života.

Jedan od zadataka Srbije bio je i da izradi zakon o fiskalnoj odgovornosti, pa je MMF-u na ekspertizu već upućena prva verzija tog zakona.

Prema najavama ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mladjana Dinkića, tokom posete MMF-a biće reči i o eventualnom odmrzavanju plata i penzija u drugoj polovini ove godine.

Stalni predstavnik Fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je da će glavni cilj Misije MMF-a na predstojećim pregovorima biti postizanje dogovora o srednjoročnoj politici odredjivanja penzija i plata u javnom sektoru, uključujući i unošenje korekcija u zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Lisovolik je najavio da će najnovija prognoza MMF-a o rastu srpske privrede od dva odsto u ovoj godini i tri odsto u 2011. takodje "biti analizirana i ažurirana tokom posete misije Fonda Srbiji".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.