Lideri zemalja regiona doputovali u Portorož

Izvor: Blic, 31.Maj.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri zemalja regiona doputovali u Portorož

Predsednici zemalja regiona doputovali su danas popodne u Portorož, gde će sutra na Samitu 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope sa najistaknutijim preduzetnicima i privrednicima razmatrati mogućnosti bolje regionalne saradnje, kao važnog faktora za stabilnost regiona, ali i podizanja konkurentnosti privreda u regionu.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević, predsednik Slovenije Borut Pahor, kosovska predsednica Atifete Jahjaga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Predsednik Slovenije Borut Pahor domaćin je neformalnog susreta i radne večere, kojoj prisustvuju hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, makedonski Đorđe Ivanov, crnogorski Filip Vujanović, kosovska predsednica Atifete Jahjaga i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Kao lični izaslanik predsednika Tomislava Nikolića na samitu će učestvovati ministar privrede Željko Sertić.

Očekuje se da ovogodišnji Samit 100, u organizaciji Udruženja menadžera Slovenije, okupi, kao i prethodnih godina, oko 180 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Evrope, koji će razgovarati o mogućim zajedničkim projektima u oblasti energetike, finansija, turizma, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Na Samitu 100 učestvovaće brojni ministri iz regiona, a iz Srbije je, osim Sertića, najavljena ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Na regionalnom skupu u Portorožu učestvovaće i predstavnici Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.

Komesar EU za transtport Violeta Bulc govoriće o "pametnom" transportu kao sredstvu za konkurentnu regionalnu ekonomiju, dok će predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer i generalni direktor EBRD-a za centralnu i istočnu Evropu Žan - Mark Peter Šmit učestvovati na panelu na kojem će biti reči o 300 milijardi evra vrednom razvojnom projektu.

Ideje o tome kako unaprediti saradnju u regionu i eleminisati nepotrebne administrativne granice biće predstavljene na plenarnom panelu "Novi dogovor za novo doba", na kojem će govoriti predsednici država u regionu.

Posebna paznja tokom skupa u Portorožu biće posvećena ulozi "pametnih gradova" u regionu, koji mogu postati pokretači održivog rasta, a kako je najavljeno, gradonačelnici prestonica potpisaće deklaraciju o razumevanju kojom će se obavezati na rešenja pametnih gradova i razmenu iskustva i znanja.

Na posebnom panelu o ulozi pametnih gradova u razvoju nacionalnih privreda govoriće gradonačelnici Ljubljane Zoran Janković, Sarajeva Ivo Komšić, Zagreba Milan Bandić, Podgorice Slavoljub Stijepović i generalni menadžer IBM-a za "pametne gradove" Majkl Dikson.

Potpredsednica vlade Kori Udovički obratiće se na plenarnom ministarskom panelu “Kako pretvoriti kreativnost u poslovanju u uspešnu realnost”, na kojem će učestvovati i potpredsednik Vlade Makedonije zadužen za ekonomska pitanja Vladimir Peševski i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Slovenije Zdravko Počivalšek.

Na okruglim stolovima, grupisanim prema ekonomskim sektorima, razgovaraće se o preprekama i mogućnostima unapređenja saradnje u regionu o čemu će, između ostalih, govoriti i predsednik Uprave Atlantik grupe Emil Tedeski, predsednik Atlas Grupe Duško Knežević, potpredsednik Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

Tanjug je, pored medijskih kuća iz Slovenije i Hrvatske, medijski pokrovitelj Samita.

Prvi Samit 100 organizovan je 2011. godine u Srbiji, drugi u Crnoj Gori, treći u Hrvatskoj, a svi dosad održani skupovi su za pokrovitelje imali predsednike zemlje domaćina.

Samit 100 biznis lidera inicijativa je koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Seljak: Region da iskoristi zajedničke potencijale

Iztok Seljak, predsednik Upravnog odbora samita ističe da je cilj skupa da se umreži region kako bi iskoristio zajedničke potencijale.

"Da opet otvorimo region, da se otvorimo time i stranim tržistima kao jak partner, a pre svega da zajednički nastupimo na trećim tržištima i koristimo sinerguju koju imamo, a koju sad ne koristimo", istakao je Seljak.

Prema njegovim rečima, činjenica je da u regionu imamo pozitivnu diversifikaciju.

"Slovenija i Hrvatska su u EU i kroz taj kanal mogu mnogo šta da urade za region, Srbija ima odlične odnose sa Rusijom i prostorom bivšeg Sovjetskog Saveza i pristup velikim projektima tamo, BiH, ima pristup do islamskih zemalja, a to se ne koristi. Sve države regiona bi trebalo da sve svoje sposobnosti i visokotehnološke proizvode skupe zajedno i da nastupamo zajedno na tržisistma i zato je ta saradnja veoma važna", naglasio je on.

On je ukazao da je najvažnija konkretizacija "Samita 100" do sada po pitanju nastupa na trećim tržistima "Feniks"- građevinski konzorcijum jugosfere koji gradi objekte po Rusiji, Bliskom istoku i Dalekom istoku, u zajedništvu svih firmi iz celog regiona.

"Ovog puta želimo da pomerimo konkretne projekte u samom regionu za njegovu reintegraciju, a to konkretno znači projekat 'Pametni gradovi budućnosti' - za početak između Ljubljane, Zagreba i Beograda, a istovremeno i brža železnica od Minhena i Salcburga, preko Ljubljane, Zagreba i Beograda, koja će imati veliku ekonomsku mulitplikaciju, ali će i vreme putovanja između tih gradova biti skraćeno na dva sata", objasnio je Seiljak.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lideri zemalja regiona doputovali u Portorož

Izvor: B92, 31.Maj.2015

Predsednici zemalja regiona doputovali su u Portorož, gde će sutra prisustvovati Samitu...Oni će na Samitu 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope sa najistaknutijim preduzetnicima i privrednicima razmatrati mogućnosti bolje regionalne saradnje, kao važnog faktora za stabilnost regiona, ali i podizanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.