Lapovo: Zbunjenost među radnicima

Izvor: B92, Beta, 15.Dec.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lapovo: Zbunjenost među radnicima

Beograd, Lapovo -- Radnici "1. maja" iz Lapova koji osmi dan blokiraju prugu na Koridoru 10 kažu da su iznenađeni izjavom direktora Velimira Radenovića da su pregovori prekinuti.

Radenović je za B92 rekao da je većinski vlasnik Milomir Joksimović, poznatiji kao Miša Omega, odbio da stavi svoj potpis na sporazum sa radnicima, jer tvrdi da su izašli sa novim zahtevima, što u sindikatu "1.maja" negiraju. Da li će u petak dobiti 11 plata koje im većinski vlasnik duguje, štrajkačima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << GIK "1.maj" iz Lapova više nije jasno.

Dogovorom od ponedeljka uveče to je bilo predviđeno, ali je konfuziju izazvala izjava direktora te građevinske firme Velimira Radenovića da su pregovori obustavljeni, i to zbog radnika.

Radenović tvrdi da su radnici u zahtevima odstupili od teksta usaglašenog sa Ministarstvom ekonomije i većinskim vlasnikom.

"U tom momentu je plasiran jedan drugi sporazum, koji je u sebi sadružao neke druge dodatne zahteve koje ja do tada nisam video. Ja sam lepo saslušao sve te zahteve, pokušao malo da ubedim šta od toga može, a šta ne može a onda sam doneo taj sporazum većinskom vlasniku u Beograd i dodatne zahteve većinski vlasnik je odbio. Tako da je sada status- prekinuti pregovori", rekao je Radenović.

Prva reakcija među radnicima "1. maja" je zbunjenost. Tvrde da ne znaju o kakvim dodatnim zahtevima direktor govori, jer ih nije ni bilo.

"Mi smo iznenađeni takvim dešavanjima, pošto je medijator bilo Ministarstvo za ekonomiju, čak su i oni bili ubeđeni da je rešenje našoj krizi tu. Nama uopšte nije jasno da li taj dogovor i dalje važi, da li ćemo mi dobiti naše plate do petka ili ne. Nas interesuju naše zarade i stav svih radnika je da se ne pomeramo sa pruge dok pare ne budu bile tu", kazao je Dragiša Biočanin iz sindikata "Prvi maj".

U sindikatu kažu da se i ovoga puta istorija ponavlja, jer većinski vlasnik Milomir Joksimović, poznat pod nadimkom Miša Omega, nikada i nije dao zeleno svetlo za ono o čemu se radnici dogovore sa direktorom.

"Mi smo bili malo skeptični povodom toga jer smo mi celo leto sa njim pregovaralii i kada bi god došli do kraja nekog rešenja, kada bi rešenje bilo na vidiku, on je rekao da mora da se konsultuje sa većinskim vlasnikom. Nakon toga većinski vlasnik nikada nije prihvatio ništa", kaže Beočanin.

Direktor "1.maja" ujedno je sumnje radnika da je ta firma kupljena zbog zemljišta nazvao neosnovanim.

Radenović tvrdi da je većinski vlasnik u fabriku uložio milion i po evra, a da plate duguje isključivo zbog krize, jer robu ne može da proda, a ono što je već isporučeno ne može da se naplati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.