Vlasnik GIK-a odbio predlog sporazuma

Izvor: RTS, 15.Dec.2009, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik GIK-a odbio predlog sporazuma

Većinski vlasnik GIK-a "Prvi maj" odbio predlog sporazuma jer dodatne zahtevi radnika za njega neprihvatljivi, izjavio direktor Kombinata Velimir Radenović. Juče postignut načelni dogovor o isplati zaostalih zarada do petka. Pruga i dalje u blokadi.

Direktor GIK-a "Prvi maj" Velimir Radenović izjavio je večeras da su pregovori sa radnicima Kommbinata prekinuti i da nikakav sporazum nije potpisan.

"Većinski vlasnik je odbio predlog sporazuma jer su radnici ispostavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dodatne zahteve koji su neprihvatljivi", rekao je Radenović.

On je podsetio da je većinski vlasnik juče ponudio radnicima na potpis "izvorni" sporazum, prethodno usaglašen u Ministarstvu ekonomije, koji je predviđao isplatu 38 miliona dinara u petak, čime bi se izmirio dug za zarade do oktobra.

Radnici su u poslednjim pregovorima dali svoju ponudu "po sistemu sve ili ništa", naveo je Radenović, dodajući da su tražili i isplatu za novembar što je za većinskog vlasnika neprihvatljivo.

Većinski vlasnik i dalje spreman da odmah isplati 38 miliona dinara za zarade, pošto su sredstva već obezbeđena pozajmicom, naveo je Radenović.

"U ovom trenutku radnici mogu da se vrate samo izvornom sporazumu i to je poslednja ponuda radnicima GIK-a", rekao je Radenović.

Radnici i večeras provode noć na železničkoj stanici Lapovo Varoš. Predsednik sindikata "Prvog maja" Novica Marković rekao je agenciji Beta da su neki radnici u teškom zdravstvenom stanju i prehlađeni nakon protesta koji traje već devet dana, ali da uprkos tome žele da nastave protest i "idu do kraja, dok se zahtevi ne ispune".

Juče postignut načelni dogovor

U sindikatu GIK-a kažu da je sa poslovodstvom juče postignut načelni dogovor oko isplate potraživanja, ale se većinski vlasnik sa njim nije saglasio.

Prema jučerešnjem dogovoru, radnici su prihvatili da im poslovdavac do petka isplati 38 miliona dinara na ime zaostalih zarada, bez poreza i doprinosa a da doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje budu uplćeni do 1. marta.

Radnici su najavili da će prugu deblokirati tek kada plate koje traže budu uplaćene na njihove račune, posle čega će biti nastavljeni pregovori o socijalnom programu i pokretanju proizvodnje.

Radnici su bili spremni odmah da potpišu sporazum, ali je Radenović novinarima objasnio da taj dokument treba da pogleda većinski vlasnik.

Radnici su bili iznenađeni informacijom da je većinski vlasnik firme "Prvi maj" iz Lapova Milomir Joksimović odlučio da svoj udeo u preduzeću "Autovojvodina" Novi Sad, koje je i većinski vlasnik "1. maja", za simobličnu sumu proda "Dunav grupi".

Građevinsko-industrijski kombinat "1. maj" prodat je pre tri godine za 82 miliona dinara, a kupila ga je novosadska firma "Autovojvodina". U svom posedu "1. maj" ima upravnu zgradu, betonjerku i oko 20 hektara zemljišta duž autoputa Beograd-Niš.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.