Krivične prijave Beku i Bubalu

Izvor: B92, 05.Jun.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave Beku i Bubalu

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije podneo krivične prijave protiv Milana Beka, Predraga Bubala i još 15 osoba, piše Politika.

Krivičnu prijavu Saveta za borbu protiv korupcije tužilaštvo bi tek trebalo da razmatra i odluči da li će postupati po njoj ili ne.

Savet je podneo krivičnu prijavu i protiv Predraga Bubala, bivšeg ministra privrede, Aleksandra Gračanca, direktora Akcijskog fonda, Milka Štimca, predsednika Komisije za hartije od vrednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miodraga Đorđevića, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju.

Na ovom spisku nalaze se i Mirko Vasiljević, dekan i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, i Danijel Cvijetićanin, profesor Univerziteta Singidunum, koji su bili u Upravi Luke Beograd.

Savet za borbu protiv korupcije, podsetimo, podneo je prekjuče krivičnu prijavu protiv 17 osoba, zbog sumnje da su tokom 2005. godine u nezakonitom postupku preuzimanja akcija „Luke Beograd” državi naneli štetu od najmanje 21 milion dinara.

Politika piše da se biznismen Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, ne nalazi na krivičnoj prijavi.Ovu prijavu bi tužilaštvo tek trebalo da razmatra i odluči da li će postupati po njoj ili ne.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, nije juče htela da otkrije imena osoba protiv kojih je podneta krivična prijava. Na pitanje da li je tačno da je prvoosumnjičeni u toj krivičnoj prijavi biznismen Milan Beko, ona nije odgovorila potvrdno, ali nije ni negirala naša saznanja.

"Nećemo izlaziti sa imenima dok tužilaštvo ne razmotri krivičnu prijavu, jer smatramo da im je potrebno vreme da rade bez pritiska, a i želimo da vidimo da li naše institucije rade po zakonu. Ukoliko u razumnom roku ne dobijemo informaciju, objavićemo kompletnu krivičnu prijavu sa dokumentacijom i dokazima koje imamo”, naglasila je Baraćeva.

Ona je navela da je savet u protekle dve godine prikupio svu potrebnu dokumentaciju i dokaze o nezakonitom postupanju državnih institucija i odgovornih osoba u njima prilikom preuzimanja akcija „Luke Beograd”. Na pitanje na koje institucije i osobe u njima misli, Baraćeva odgovara da je reč o nadležnima u Agenciji za privatizaciju, Akcijskom fondu, Komisiji za hartije od vrednosti i poslovodstvu „Luke Beograd”.

"Oni su bili nadležni da odlučuju i samim tim su odgovorni za nezakonitost postupka prodaje akcija „Luke Beograd”, jer su bili dužni, a nisu postupali po zakonu. Dokazi koje imamo jasno pokazuju da je sprega između krupnog kapitala, kriminala i političke vlasti zaista postojala. Reč je o fantomskoj firmi „Vorldfin”, za koju svi znaju da iza nje stoje Miroslav Mišković i Milan Beko, koja se pojavila bez novca i bez ijednog prethodnog posla i kupila akcije „Luke Beograd”. Ova firma čak nije imala ni svoju bankarsku garanciju već je koristila tuđu”, naglašava Baraćeva.

Na pitanje da li se prijava odnosi na neke od ministara iz tadašnje vlade, Baraćeva odgovara da su na spisku osumnjičenih svi koji su bili nadležni da odlučuju i koji su prekršili zakon svesno, a među njima i nadležni iz tadašnjeg Ministarstva privrede.

U saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije navodi se da su osumnjičeni umesto da zaštite interese države sakrili informacije o stvarnoj vrednosti akcije, koja je prema proceni iznosila približno 23 evra.

"Uprkos činjenici da su znali stvarnu vrednost, akcije „Luke Beograd” prodate su preduzeću „Vorldfin” iz Luksemburga po ceni od devet evra, pa su mali akcionari dobili iznos manji od jedne polovine tržišne vrednosti akcije”, saopštio je Savet za borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.