Krediti za likvidnost privrede

Izvor: B92, 18.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krediti za likvidnost privrede

Beograd -- Domaćoj privredi od danas su na raspolaganju novi krediti za likvidnost, sa nižim kamatama koje subvencioniše država i koje će od sada biti tri odsto godišnje.

Takođe, država od banaka očekuje da sredstva za te kredite, koji su inače najtraženiji, povećaju za 40 milijardi dinara. Postoji i jedna novina, to su krediti za likvidnost u dinarima, sa kamatom od 10,5 odsto.

"Program subvencionisanih kredita za likvidnost je izuzetno tražen. Dosad je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plasirano preko 300 miliona evra preko banaka i još toliko je u procesu obrade kod komercijalnih banaka”, kaže za B92 državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

"Ono što je važno istaći da je kamatna stopa sada tri odsto, znači smanjena je za dva i po procenata na godišnjem nivou. I plus još jedna novina, uvedeni su dinarski krediti koji će imati kamatnu stopu na nivou od 10 i po procenata”, navodi on.

Ćirić kaže i da je tendencija da privreda Srbije pređe na dinarske kredite, jer je kurs domaće valute već duže stabilan i očekuje se da će kamate za te kredite biti smanjene, jer će se referentna kamatna stopa Narodne banke, koja je reper za ove kredite, snižavati u narednom periodu.

O kreditima za likvidnost domaće privrede sa Nebojšem Ćirićem razgovarala je novinarka B92 Neda Pantelić, a opširnije o ovoj temi možete čitati u našoj rubrici Intervju.

"Izostavljen najugroženiji sloj privrede"

Podsticajni paket mera Vlade Srbije koji se primenjuje od danas obezbediće više novca u sistemu i ohrabriće banke da odobravaju više kredita, kaže ekonomista Vladimir Vučković.

Paket je trebalo da obuhvati i najugroženiji sloj privrede, kome krediti neće biti dostupni, kaže Vučković, a jedan od ključnih problema koji još nije rešen jeste neplaćanje između dobavljača i trgovinskih lanaca.

"Biće nekog uspeha, ali bitan segment privrede i dalje ostaje zapostavljen. To su zaista ugrožena nelikvidna preduzeća, koja nemaju dobar kreditni rejting i koja neće moći da dobiju ove kredite. Država subvencioniše kredite, ali banke su te koje biraju kome će odobriti sredstva", objašnjava Vučković.

On ocenjuje da je postignuti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom dobar za Srbiju, ali i da bi politika u narednom periodu morala biti mnogo ozbiljnija.

"Mogli bismo da kažemo da je to fino doterivanje ovih prethodnih dogovora, ali ako hoćemo da budemo ozbiljni treba da kažemo da konačno treba na vreme da se sagleda situacija i da se donesu odgovorne i ozbiljen odluke, da nam se ne bi desilo da kada delegacija Fonda dođe u avgustu da nam oni opet nešto nameću i da eto mi ne bismo ali moramo zbog Fonda", rekao je Vučković.

"To su samo loši izgovori i trebalo bi sami da uzmemo sudbinu u svoje ruke", smatra on.

Vučković nije optimista, jer, kako kaže, za dalji razvoj krize postoje i pozitivni i negativni pokazatelji.

Postignuta stabilnost koja proističe iz aranžmana sa MMF u narednih nekoliko meseci trebalo bi da pruži dovoljno prostora da se problem opadanja proizvodnje, povećane nezaposlenosti i nelikvidnost preduzeća svedu na manju meru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presudni krediti za oporavak privrede

Izvor: Blic, 18.Maj.2009

Od danas počinje da se primenjuje drugi stimulativni paket mera Vlade za podršku privredi. Ove mere uključuju dodatnih 40 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća, pa će ukupan iznos pozajmica privredi biti povećan na oko 180 milijardi dinara. ..Kredite će banke od danas odobravati po...

Nastavak na Blic...

Povoljniji krediti za privredu

Izvor: RTS, 18.Maj.2009

Privrednici od danas mogu da podnose zahteve za još povoljnije kredite za likvidnost. Počinje primena dodatnih mera u okviru kojih je Vlada izdvojila još 40 milijardi dinara za dotiranje kamata. Banke će kredite odobravati uz nižu kamatu, do 3 odsto godišnje. ..Primena novog stimulativnog paketa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.