Ko dobija obustavom projekta Južni tok

Izvor: RTS, 09.Dec.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko dobija obustavom projekta "Južni tok"

Dve važne vesti su protekle nedelje stigle iz Ankare. Prvo je da Rusija odustaje od izgradnje "Južnog toka", a drugo je da će graditi gasovod ka Turskoj. Odmah je otvoreno pitanje – da li je Turska najveći dobitnik gubitka "Južnog toka" i kome još ide u prilog što gasovoda neće biti?

Sjedinjene Države nikada nisu bodrile "Južni tok", ali ne može se reći ni da su sada na dobitku. Kako se politički uticaj poklapa sa energetskim, veća moć Amerike u Evropi plaćena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je slabljenjem u Maloj Aziji. Iako je sporazum o snabdevanju ruskim gasom imala još sa Sovjetskim Savezom, Turska tek sada postaje ključni igrač.

"Ovim sporazumom Turska dobija važnu prodršku Rusije i za neke svoje političke ambicije. Rusija dobija pouzdanog partnera u Turskoj, ali i Turska dobija i te kako važan ekonomski benefit iz cele ove priče", napominje predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić.

Gasovod nemaju ni u najavi, ali se naši susedi već raduju. Kako piše štampa u regionu, Hrvatska je ni kriva ni dužna postala dobitnik, jer se sve češće pominje kao tranzitno mesto.

"Neka varijanta da bi ostrvo Krk moglo da bude depo gasa, koji bi tankeri iz SAD tu deponovali, a odakle bi se oni nekakvim predstojećim cevovodima transportovali dalje. Ali to su sa stanovišta ekonomske racionalnosti sve prilično morska rešenja", podseća profesor Marko Malović iz Instituta ekonomskih nauka.

Kako pored svakog dobitka stoji "ali", ne čudi što mnogi među pobednicima vide i Rusiju.

Rusija je ojačala uticaj u Turskoj i nije uzalud utrošila novac kopajući gasovod ispod mora, da bi stala kod bugarske obale i konačno – sad ima opravdanje da se potpuno okrene drugim, većim tržištima, kao što je Kina.

Možda energenti danas ne crtaju nove mape sveta, ali se na njima grade politička savezništva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.