Kina želi da uloži milijarde, Srbija u prednosti

Izvor: Studio B, 28.Nov.2013, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina želi da uloži milijarde, Srbija u prednosti

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Kina želi da bude prisutna u ovom delu sveta i da investira 10 milijardi dolara u razne projekte, kao i da je Srbija u prednosti u tom pogledu u odnosu na druge zemlje.

U vezi sa predstojećim drugim krugom lokalnih izbora na KiM, premijer je naglasio da je najvažnije da proteknu u miru.

Dačić je rekao da Kina želi da bude prisutna u ovom delu sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i da investira 10 milijardi dolara u razne projekte, "a planira se da do 2015. godine te investicije porastu na 100 milijardi".

"Ako Nemačka može da sarađuje s Kinom i Rusijom, zašto mi ne bismo mogli da sarađujemo s tim zemljama. Veliki je red na šalterima Rusije i Kine", rekao je premijer na RTS-u i istakao da je Srbija u prednosti u odnosu na druge zemlje jer se u saradnji sa Kinom već realizuju projekti poput "Kostolca", mosta Zemun-Borča i puta Obrenovac-Ljig.

U vezi sa njegovom izjavom da je Zapad Srbiju približio Rusiji, koja je izazvala brojne rekacije na Zapadu, Dačić je rekao da je on predsednik Vlade Srbije, a ne predsednik Vlade Rusije, Evropske komisije niti radnik američke administracije, kao ni kineski guverner.

"Ja gledam naše interese. Naši su interesi da postanemo članica EU i da imamo što bolje odnose sa Vašingtonom, Moskvom i Pekingom", zaključio je Dačić.

Odgovarajući na kritike političkih protivnika da zaokreće spoljnu politiku Srbije prema Rusiji i Kini, Dačić je rekao da su takve kritike odraz poltronskog duha, i da Srbija ne treba da postupa drugačije od ostalih evropskih država koje, kako je primetio, stoje u redu ispred šaltera Pekinga i Moskve.

"Nisam rekao da nećemo ući u EU, već da bih bio srećan da nam takve projekte nudi i Zapad", rekao je Dačić, konstatujući da nema smisla da se spoljnopolitička kolebanja pripisuju vladi koja je Srbiju odvela najdalje u procesu evrointegracija.

Dačić je izjavio da je predlog budžeta za 2014. godinu prvi realan budžet posle niza godina, jer je sa jedne strane restriktivan a sa druge uvažava činjenicu da se ekonomska politika ne može zasnivati samo na uštedama.

"Ovaj budžet nisu Potemkinova sela. Ovo je prvi budžet koji je realno sagledao prihode i rashode. To nije dovoljno, ali mi ne možemo da slušamo savete Fiskalnog saveta a da nam umre pacijent", kazao je Dačić.

Komentarišući stavove Fiskalnog saveta da će Srbiji naredne godine trebati dodatne uštede, Dačić je rekao da je Vlada Srbije počela reforme i da želi da ukine nepotrebne troškove, ali je dodao da "život u Srbiji ne može da stane".

Srbija je u proteklih pet-šest godina izgubila 400.000 radnih mesta a nezaposlenost je porasla na 24 odsto, rekao je Dačić i dodao da nije samo lider URS Mlađan Dinkić u proteklom periodu vodio srpske finansije, već i da je DS od 2008. do 2012. godine bila odgovorna za finansije u Srbiji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.