Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2019, 16:22 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kako kupovati meso i prerađevine? (AUDIO)
Zbog značaja za zdravlje stanovništva ali i zbog čestih afera sa nekontrolisanim uvozom razumljiva je velika pažnja koju Asocijacija za zaštitu prava potrošača posvećuje kvalitetu mesa i prerađevina. Boja mesa ili prerađevine pomaže kupcima da budu sigurni u to da li je meso sveže i kvalitetno, objašnjava Lela Tasić iz APOS-a.
"Kada je reč o svinjetini, najbolje je uzimati meso svetlije boje koje nije premasno, dok crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << starija", kaže Tasićeva i dodaje da kod piletine bataci treba da budu svetli i naizgled glatki za razliku od starije živine, čije je meso tamno i hrapavo.
"Teletina mora biti svetloružičaste boje, bez masnoća i veoma vlažna, a junetinu treba tražiti tamnocrvene boje prošaranu sitnim žilama, dok grublje i masnije žile ukazuju na meso starijeg grla", objašnjava Tasićeva.
"Kod odabira ribe treba obratiti pažnju na škrge, koje treba da su jake crvene boje, dok je meso čvrsto, oči bistre, a krljušt sjajna", navodi Tasićeva i dodaje da riba koja ne odgovara tom opisu, obično ima neprijatan miris.
Ona ističe da mleveno usitnjeno meso može da bude stavljeno u promet upakovano ili da se dobije mlevenjem u prisustvu potrošača, te da se mleveno meso mora čuvati na temperaturi od 0 do -2 stepena.
"Kada je reč o već pripremljenim poluproizvodima od mesa (ćevapi i pljeskavice), ono mora biti pravilno oblikovano sa stabilno svetlocrvenom bojom, dok su miris i ukus prijatni i svojstveni vrsti mesa", kaže Tasićeva.
"Sve navedene karakteristike izvučene su iz pravilnika za tu vrstu proizvoda, ali pre svega treba voditi računa i takvu vrstu kvarljive robe kupovati samo u standardizovanim objektima", zaključuje Tasićeva.
Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati OVDE
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...