Kako do polovnog vozila bez glavobolje? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2021, 13:47

Kako do polovnog vozila bez glavobolje? (AUDIO)

Iako Zakon o zaštiti potrošača obavezuje registrovane prodavce polovnih automobila da kupcima daju garanciju na kupljenu robu, oni to vrlo često izbegavaju, upozoravaju iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

Smatraju da bi zbog toga morale da se organizuju češće inspekcijske kontrole kako bi se onemogućilo da izbegavanje propisa postane pravilo u ovoj oblasti.

"Zakon kaže da imate zakonsku garanciju od dve godine, period u kome možete da izjavljujete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reklamacije, da podnosite žalbe na rad vašeg automobila, prodavcu tj. firmi od koje ste automobil kupili" izjavljuje za Radio Novi Sad Nikica Jovanović iz Nacionalne asocijacije za zaštitu potrošača.

Zakon takođe daje mogućnost da ugovori važe i za kraći period garancije, odnosno da on iznosi godinu dana. Ukoliko to nije eksplicitno navedeno u Ugovoru, tada važi opšte pravilo koje važi za svaku drugu robu a to je dve godine.

Ovo pravilo ne važi ukoliko kupujete vozilo od fizičkog lica, dakle vrlo je važno da prodavci budu registrovane i legalne firme te u tom periodu možete da se žalite prodavcu na funkcionalnost i kvarove.

"Prodavac je u obavezi da vam pismeno odgovori u roku od osam dana od reklamacije. U prvih 6 meseci možete tražiti zamenu automobila ili čak i povrat novca" izjavila je Jovanovićeva.

U praksi je to ipak drugačije. Vrlo često prodavci izbegavaju svoje obaveze i to bi trebalo da je predmet češće inspekcijske kontrole kako bi ova pojava bila ne redovna već samo izuzetak, dodala je sagovornica.

Kupac nema zakonska prava ukoliko nema račun od kupovine tj. ako je prodavac nelegalno lice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.