Italijani, dođite u u Srbiju, a ne Rumuniju

Izvor: Mondo, 12.Nov.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani, dođite u u Srbiju, a ne Rumuniju

Ukupna razmena Srbije i Italije je 3,66 milijardi evra, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i pozvao italijanske kompanije da dođu u Srbiju, a ne u Rumuniju.

Foto: Beta, Miloš Miškov

"Ukupna razmena je 3,66 milijardi evra, to je najveća razmena koju pojedinačno sa jednom zemljom imamo, a mi bismo želeli stalni dolazak italijanskih kompanija, a da ne idu u Rumuniju", rekao je Vučić na poslovnom forumu "Investiranje u Srbiji - mogućnosti, propisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i regionalni potencijali" između Srbije i Italije u Privrednoj komori Srbije.

On je kazao da je njegova želja da te kompanije dođu u Srbiji gde mogu da rade bolje i zarade više i dodao da će ako neko od okolnih zemalja ponudi nekakve uslove, on u Srbiji ponuditi "bar deset odsto bolje uslove".

"Mi bismo želeli da dođete u Srbiju i da u Srbiji možete da radite bolje i zaradite više, a Srbija je i bliža, a vi proverite da li govorim istinu", rekao je Vučić.

Kako je naveo, Srbija je zemlja koja može da pruži slobodne trgovinske bescarinske aranžmane sa Rusijom, Turskom, Kazahstanom, Belorusijom i "u tom smislu iz Srbije italijanske kompanije mogu da pokrivaju najveće tržište od oko gotovo milijardu ljudi".

Prema njegovim rečima, Italija je vodeći privredni partner u Srbiji i naš najvažniji spoljnotrgovinski partner, prvi izvozni i treći uvozni i među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

Čadež: Italija vodeći privredni partner Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je Italija vodeći privredni partner Srbije, najvažniji spoljno-trgovinski partner i prvo izvozno tržište za srpske proizvode.

On je naveo i da je Italija drugi uvozni partner Srbije i među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

''Ukupna razmena prošle godine dostigla je skoro 3,7 milijardi evra od čega je izvoz iz Srbije na italijansko tržište oko dve milijarde'', rekao je Čadež na srpsko-italijanskom poslovnom forumu"Investiranje u Srbiji - mogućnosti, propisi, regionalni potencijal".

On je ocenio da je razmena svake godine sve veća, a da je izvoz Srbije u Italiju poslednjih 10 godina povećan šest puta, dodajući da je trend rasta nastavljen i ove godine.

Navodeći da je Fijat najveći srpski izvoznik, Čadež je dodao da u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija čija su mesta ulaganja premašila milijardu evra i zapošljavaju 25.000 radnika.

Čadež je ubeđen da će u Srbiji biti sve više italijanskih kompanija i da će se one oslanjati na domaće kompanije kao partnere.

Na ovom forumu prisustvuje 220 učesnika, među kojima je 40 velikih italijanskih kompanija, a njih 25 je prvi put u Srbiji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.