Hitno završiti Koridor 10

Izvor: S media, 24.Apr.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitno završiti Koridor 10

Srbija mora u što kraćem roku da završi putni Koridor 10 jer će u protivnom sasvim izgubiti centralnu poziciju u tranzitnom saobraćaju kroz jugoistočnu Evropu, izjavili su domaći ekonomisti, eksperti za puteve i državni zvaničnici.

Susedne zemlje, prema njihovim rečima, ubrzano grade ili privode kraju putne koridore 4 (Bugarska i Rumunija), 5c (BiH) i 8 (Albanija, Bugarska i Makedonija), pa je neophodno da se što pre završe svi radovi na preostalih oko 250 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Koridora 10 - na severu od Novog Sada do Horgoša i od Subotice do Kelebije, na istoku od Proseka kod Niša do granice sa Bugarskom, na jugu od Grabovnice kod Leskovca do Levosoja i obilaznica oko Beograda.

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić ocenio je da će Srbija, kada bude završen Koridor 10, imati višestruke koristi, ističući da je izgradnja autoputeva "bukvalno dovela do privrednog preporoda mnogih zemalja".



"Ako neko putuje iz Austrije ka Turskoj, dobro će razmisliti da li će ići rutom preko Madjarske, Rumunije i Bugarske ili preko Srbije, koja će biti zaobidjena ako nema autoput kroz celu svoju teriotoriju"
, upozorio je Erić.

On je naveo da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu koja nema autoput kroz celu svoju teritoriju i da naša zemlja još nema jasnu viziju razvoja putne infrastrukture u naredne dve decenije.

Ekonomista Milan Kovačević je ukazao da je za razvoj domaće ekonomije izuzetno važno da Srbija ima dobre saobraćajne veze, kako bi privukla strani kapital.



"U suprotnom ulagaće se u neke druge zemlje. Tako da je velika šteta što u prethodnom periodu nismo razvijali infrastrukturu i što odavno nismo napravili Koridor 10"
, istakao je Kovačević.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić je ocenio kao "neverovatno" da u Srbiji predugo traju pripreme za izgradnju tako važne saobraćajnice kao što je Koridor 10.



"Za mene je objašnjenje da nema dovoljno novca neubedljivo, jer postoje zemlje koje su koristile koncesije za izgradnju tako važnih saobraćajnica"
, kazao je Savić i dodao da je zbog kašnjenja na gubitku i srpska gradjevinska industrija.



"Završetkom Koridora 10 značajno bi se skratio put ili vreme transporta srpske robe na odgovarajuće destinacije Evrope, pošto je EU najveći spoljnotrgovinski partner Srbije - više od 50 procenata naše izvoza i uvoza realizuje se u razmeni sa članicama Unije"
, dodao je Savić.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomisti: Koridor deset hitno završiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2010

BEOGRAD - Srbija mora u što kraćem roku da završi putni Koridor 10 jer će u protivnom sasvim izgubiti centralnu poziciju u tranzitnom saobraćaju kroz jugoistočnu Evropu, izjavili su Tanjugu domaći ekonomisti, eksperti za puteve i državni zvaničnici...Susedne zemlje, prema njihovim rečima, ubrzano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hitno završiti Koridor

Izvor: Capital.ba, 24.Apr.2010

BEOGRAD, Srbija mora u što kraćem roku da završi putni Koridor 10 jer će u protivnom sasvim izgubiti centralnu poziciju u tranzitnom saobraćaju kroz jugoistočnu Evropu. Susjedne zemlje ubrzano grade ili privode kraju putne koridore 4 (Bugarska i Rumunija), 5c (BiH) i 8 (Albanija, Bugarska i Makedonija),...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.