Gorenje planira otpustiti 270 radnika

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Apr.2019, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorenje planira otpustiti 270 radnika

VELENJE - Gorenje planira otpustiti 270 zaposlenih, što je malo više od šest posto ukupnog broja zaposlenika, a reogranizacija tvrtke predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, objavili su u četvrtak slovenski mediji, a potvrdili i u vodstvu slovenskog proizvođača kućanskih aparata, kojega je lani preuzela kineska korporacija Hisense.

Procjenjuje se da će programom otpuštanja biti obuhvaćeno 270 radnika matične kompanije, što je "dobrih šest posto >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << od ukupno 4212 svih zaposlenih", naveli su iz Gorenja u priopćenju na svojim internet stranicama.

Također navode da će smanjenje zaposlenih ponajviše zahvatiti srednji menadžmenta i pomoćne službe, dijelom tzv. mekim metodama, kao što su umirovljenje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.

Kako navode mariborski dnevnik "Večer" i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni prijedlog kriterija o tome tko će ubuduće u Gorenju, koji je lani poslovao s gubitkom od 111 milijuna eura, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na "najradikalnije oblike sindikalne borbe".

Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenskim izvoznicima, a u okviru kojega bi moglo biti upitno i više radnih mjesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgnuli.

U Gorenju navode kako se tvrtka početkom ožujka transformirala iz dioničkog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo učinkovitije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe, čime će se brže moći odgovoriti na izazove i promjene u zahtjevnom poslovnom okruženju, iskorištavanje sinergija s Hisensom i smanjenje operativnih troškova.

Najavljuju da će transformacija poslovanja biti prioritet u svim područjima poslovanja u idućim mjesecima te da su početkom travnja pokrenute procedure za reorganizaciju poslovnih procesa na razini grupe kao cjeline, kao i da reorganizacija i optimizacija poslovanja neće biti ograničena na matičnu tvrtku, već sve tvrtke-kćeri i poslovne jedinice u inozemstvu.

Kako navode, u tijeku je "integracija nekih prodajnih odjela Gorenja u inozemstvu s Hisenseovim tvrtkama". Takve su racionalizacije već provedene na tržištima Velike Britanije, Francuske i Italije, a uskoro će se provesti i u Rusiji i Češkoj.

Inače, o budućoj suradnji Slovenije i Kine, kao i kineskim investicijama u Sloveniji, bilo je riječi i tijekom posjeta izaslanstva slovenske vlade Pekingu, koju vodi ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je jučer posjetio i Hisense.

Kako prenose slovenski mediji, Počivalšek je kineskim dužnosnicima izrazio spremnost i otvorenost vlada na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Gorenje planira da otpusti 270 radnika

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2019

Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih, što je malo više od šest odsto ukupnog broja zaposlenih, a reogranizacija kompanije predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mesta, objavili su u četvrtak slovenački mediji, a potvrdili i čelni ljudi proizvođača kućnih aparata, kojeg je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.