Gde i kako ćemo letovati ove sezone (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2022, 12:28

Gde i kako ćemo letovati ove sezone (AUDIO)

Zbog rasta cena, pre svega energenata, procenjuje se da će i predstojeća turistička sezona biti skuplja, te da će cene aranžmana porasti od 5 do 15 procenata.

Ipak, u turističkoj industriji očekuju da će ova sezona biti bolja od prethodne, a sudeći po ponudi destinacija i interesovanju turista.

Cene letovanja ove godine biće veće a osnovni razlog za to je u poskupljenju goriva jer ono značajno utiče pre svega na avionske aranžmane pošto učešće cene goriva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u avio-prevozu ide i do do 40 odsto, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On dodaje da će na rast cena turističkih aranžmana uticati i povećano interesovanje građana za putovanja.

"Povećanja se kreću od 5 odsto za privatni smeštaj do 15 odsto za hotelski smeštaj u Grčkoj, Turskoj, Albaniji, nešto više za Egipat."

Prema njegovim rečima, turistička ponuda već je trenutno velika, a kada je reč o Srbiji, najveće interesovanje vlada za Grčku, gde godišnje letuje između 700.000 i 900.000 srpskih turista.

Seničić napominje da ih je prošle godine zbog pandemije bilo manje, oko 400.000, ali očekuje da će ove godine taj broj iznositi blizu 600.000.

"Kreće ublažavanje mera u Evropi iako još uvek nije jasno da li će oni koji još nisu vakcinisani imati neko ublažavanje mera" dodaje sagovornik.

Što se tiče Grčke, postoje naznake da bi se ove godine moglo putovati i bez uslova.

On dodaje da se očekuje olakšavanje uslova vezanih za koronu i na drugim destinacijama.

Što se tiče Turske i Egipta, oni za sada nisu menjali uslovi za putovanja a u ovom trenutku Crna Gora i Albanija imaju dosta restriktivne uslove.

Očekujemo da ove godine bude, posle 2 godine i Italija otvorena za turistička kretanja a Španija je u ovom momentu dosta rigorozna ali se očekuje da će ove sezone moći da se ide i tamo.

Seničić napominje da bi ove sezone moglo da se iskoristi i dosta zamenskih putovanja.

"Ostalo je joiš oko 100 hiljada ljudi sa zamenskim putovanjima koji ovih dana ugovaraju realizaciju sa agencijama" kaže Seničić.

Međutim, Nebojša Jojić iz turističke organizacije Odeon naglašava da je turizam grana privrede u kojoj vlada najveća neizvesnost, koju, uz pandemiju, sad povećava i rat u Ukrajini i naglašava da će cene goriva zbog toga poskupeti a samim tim i aranžmani što će se posebno odraziti na jevtinija putovanja.

Jojić smatra da će se ukrajinska kriza na turizam manifestovati tako što će Rusi pre većine evropskih destinacija odabrati Tursku i Egipat, što će onda izazvati rast cena aranžmana u tim zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.