Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS - pregovori ili štrajk

Kostolac -- Sindikat EPS-a postavio je Vladi Srbije ultimatum: ili pregovori u roku od nedelju dana ili je moguć i štrajk.

Glavni odbor sindikata EPS-a, posle sednice održane u Kostolcu, postavio je ultimatum Vladi Srbije i traži da pregovori sa sindikatom počnu najkasnije za nedelju dana, preteći da će u suprotnom tražiti smenu trojice ministara i početi sa korišćenjem svih metoda sindikalne borbe. Predsednik Sindikata EPS-a, Milan Kovacević, kaže da je moguć i generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk.

Sindikalci će, ako do pregovora ne dođe, tražiti smenu ministra finansija Mlađana Dinkića, ministra energetike Radomira Naumova i ministra za rad i zapošljavanje, Slobodana Lalovića.

Moguć generalni štrajk, u slučaju da do pregovora ne dođe, predsednik sindikata, Milan Kovacević, objašnjava odsustvom i najmanje volje da se sa zaposlenima u EPS-u pregovara i da im se obezbedi socijalni program tokom restrukturiranja. Sindikalci traže hitnu obustavu procesa restrukturiranja u EPS-u do početka poštovanja socijalnog programa.

Proces restrukturiranja u EPS-u počeo je od dva kostolačka preduzeća, "Primom" i "Georadom", koja treba da budu izdvojena iz kostolačkih termoelektrana i kopova. Predsednik sindikata kostolačkih kopova, Ljubiša Lazić, kaže da se od Kostolca počelo jer je udaljeniji od Beograda u odnosu na Obrenovac i Kolubaru. Lazić kaže da će sindikat EPS-a podržati sve zahteve i eventualne štrajkove u "Georadu" i "Primu".

Zaposleni u EPS-u traže da se prihvati član 87 Pojedinačnog kolektivnog ugovora prema kome bi zaposlenima u preduzećima koja iz EPS-a treba da se izdvoje bile date tri mogućnosti. Oni bi, prema tom članu, mogli da odaberu da ostanu u sastavu EPS-ovih preduzeća, da pređu u novoosnovana preduzeća ili da budu korisnici stimulativne otpremnine.

"Georad" i "Prim" ne prihvataju mogućnost da se kao preduzeća izdvoje jer se ne smatraju pomoćnim, vec proizvodnim delatnostima. "Georad" se bavi odvodnjavanjem, a "Prim" mašinskom i metaloprerađivackom delatnošću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.