ECB: Kraj recesije polovinom 2010.

Izvor: B92, Tanjug, 12.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB: Kraj recesije polovinom 2010.

London -- Recesija u zoni evra mogla bi da potraje do polovine iduće godine, kada se očekuje početak ponovnog rasta privrede, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

Duga ekonomska stagnacija mogla da ima dalekosežne posledice, upozorila je ECB, ne isključujući dogodine ni novu bankarsku krizu. Banka očekuje da će privreda evrozone, koja ima 16 članica, ove godine pasti za oko 4,6 procenata i za 0,3 odsto u 2010, a da će prosečna stopa inflacije u 2009. biti na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou od samo oko 0,3 procenta.

Član Saveta guvernera ECB Kristijan Nojer kaže da će do polovine iduće godine, zahvaljujući vladinim stimulacijama, početi da raste i svetska privreda. On je upozorio da bi rastuća nezaposlenost mogla da ima negativan uticaj na potrošnju i da pogodi rastuće izglede koje sadrže nove prognoze finansijskih institucija.

MMF poboljšao prognozu

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao prognozu globalnog privrednog rasta za 2010. na 2,4 odsto sa aprilske prognoze od 1,9 odsto, podstaknut stimulativnim merama za oporavak svetskih privreda primenjenim poslednjih meseci.

Privreda će nastaviti da pada u preostalom delu ove godine, ali će tempo biti sporiji nego u prvom kvartalu, koji je bio "veoma slab", navela je ECB u svom izveštaju. Svetska privreda bi trebalo da počne da se vraća na pozitivnu teritoriju negde između kraja ove i polovine iduće godine, dodao je on.

Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone je u prvom tromesečju smanjen za 4,8 odsto na godišnjem nivou. ECB je početkom ovog meseca prognozirala da će privreda zone evra u celoj ovoj godini pasti do 5,1 odsto, dok bi u idućoj godini mogla da ima pad do jednog procenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.