EBRD suvlasnik „Viktorija grupe”

Izvor: Politika, Tanjug, 28.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD suvlasnik „Viktorija grupe”

Dokapitalizacijom od 40 miliona evra, Evropska banka za obnovu i razvoj postala vlasnik 24 odsto akcija najveće srpske poljoprivredne kompanije. – Proizvodnja hrane, idealna je šansa za Srbiju, ističu u EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 40 miliona evra u „Viktorija grupu”, najveću srpsku privatnu poljoprivrednu kompaniju. Reč je o dokapitalizaciji koja bi trebalo da utiče na poboljšanje poslovanja firme i na dalji razvoj poljoprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Srbiji.

Ova finansijska injekcija, prema rečima Zorana Mitrovića, člana Upravnog odbora „Viktorija grupe”, predstavlja drugu po veličini investiciju EBRD-a u kapital u Srbiji. Prva je evropskim bankarima donela 25 odsto udela u Komercijalnoj banci 2006. godine.

– Novac koji smo dobili obezbediće stabilnu bazu daljeg razvoja preduzeća od koga, inače, živi više od 20.000 ljudi. Pregovori sa EBRD-om nisu bili laki, ali smo na kraju ipak postigli dogovor i na ovaj način pokazujemo da je i u vreme ekonomske krize moguće razmišljati o daljem razvoju – istakao je Mitrović posle jučerašnjeg potpisivanja ugovora sa EBRD-om.

On je napomenuo i da će Evropska banka za obnovu i razvoj postati vlasnik 24 odsto akcija „Viktorija grupe”, u čijem sastavu posluje sedam preduzeća, od kojih je najpoznatije „Sojaprotein” iz Bečeja.

Za EBRD ova investicija je logični nastavak saradnje sa „Viktorija grupom”, kojoj je pre tri godine odobrila kredit od 10 miliona evra, naglasio je Žil Metetal, direktor za agrobiznis Evropske banke za obnovu i razvoj. On je istakao i da ta banka razmatra slične projekte sa još nekim srpskim preduzećima, ali nije precizirao o kojim firmama je reč.

– Poljoprivreda, pre svega proizvodnja hrane, idealna je šansa za Srbiju i zbog toga smo odlučili da uložimo novac u „Viktorija grupu”, koja je jedna od najboljih agrobiznis kompanija na zapadnom Balkanu, kao i potencijalni regionalni lider. Veoma nam je važno da investiramo u privatni sektor, iako i sa Ministarstvom poljoprivrede imamo veoma ozbiljne planove – rekao je Metetal.

On je naglasio i da će uloženih 40 miliona evra unaprediti finansijsko izveštavanje i korporativno upravljanje kompanijom, kao i da će EBRD ubuduće biti zastupljen u Nadzornom odboru „Viktorija grupe”.

Preduzeća članice ove grupe bave se, između ostalog, i proizvodnjom pesticida, semena, mineralnih đubriva, stočne hrane, a poseduju i veterinarske stanice, sušare, kao i fabriku za proizvodnju biodizela koja, doduše, još nije počela da radi.

N. Miković

[objavljeno: 29/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.