EBRD dokapitalizuje Viktorija grupu

Izvor: B92, 28.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD dokapitalizuje Viktorija grupu

Beograd -- Dokapitalizacijom Viktorija grupa vrednom 40 miliona evra, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je dobila udeo u kapitalu te kompanije od 24 odsto.

"Novac od dokapitalizacije će biti iskorišćen za povećanje obrtnih sredstava, stabilnost kompanije i razvoj novih tržišta", rekao je generalni direktor Viktorija grupe Nikola Vujačić.

Vujačić je potvrdio da će se kompanija širiti, ali nije precizirao na koja tržišta i na koji način. "Mi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sebe vidimo kao regionalnog lidera i mislimo da ćemo naše proizvode u prvoj fazi ponuditi okruženju", rekao je Vujačić, navodeći da je Viktorija grupa spremna za obaranje svih administrativnih mera koje štite poljoprivrednu proizvodnju i preradu.

Dokapitalizacija bi trebalo da podrži i planove grupacije da investira u proizvode viših faza prerade za ljudsku ishranu, kao što su proizvodi zasnovani na soji.

Član Upravnog odbora Viktorija grupe Zoran Mitrović je rekao da saradnja sa EBRD predstavlja šansu za još snažniji razvoj kompanije i veću sigurnost poslovanja sa partnerima, pošto je sigurnost poslovanja u doba ekonomske krize najvažnija.

Direktor agrobiznis tima EBRD Žil Metetal je rekao da je Viktorija grupa jedna od najboljih kompanija na zapadnom Balkanu, koja ima potencijal da bude regionalni lider u agriondustriji.

Od aprila 2001. godine do danas, EBRD je u Srbiji finansirala infrastrukturne projekte ukupne vrednosti oko 1,3 milijarde evra i obavila dokapitalizacije u Komercijalnoj i Čačanskoj banci u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra. EBRD u 2009. godini planira da srpskoj privredi odobri kredite u ukupnom iznosu oko 300 miliona evra.

On je rekao da je za Evropsku banku posebno značajno to što je shvatila koliko Srbija ima potencijala u agrobiznisu i istakao da oblast poljoprivrede i agrobiznisa ima priotritetan značaj za EBRD, kada je reč o Srbiji.

Viktorija grupu čini osam kompanija, Soja protein iz Bečeja, Viktorija oil iz Šida, Veterinarski zavod iz Subotice, Fertil iz Bačke Palanke, Luka Bačka Palanka, SP laboratorija u Bečeju, Viktorija logistik Novi Sad i Viktorija fosfat Bosilegrad.

Te kompanije objedinjavaju proizvodnju pesticida, semena, mineralnih đubriva, stočne hrane, veterinarskih lekova, do proizvoda komunalne higijene, u kombinaciji sa silosima i skladišnim prostorima, sušara, pogona za preradu i finalizacije proizvoda, a poznata je po preradi soje i proizvodnji "bio-dizela" .

Viktorija grupa zapošljava 1.500 ljudi, a sa njom sarađuje oko 40 hiljada domaćinstava, preko 500 zadruga i kooperacija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD dokapitalizuje Viktorija grupu sa 40 miliona evra

Izvor: Poslovni magazin, 28.Apr.2009

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i "Vikorija grupe" potpisaće danas ugovor kojim EBRD dokapitalizuje tu kompaniju sa 40 miliona evra dodatnog svežeg kapitala, saopštila je ta kompanija. Dokapitalizacijom EBRD-a povećaće se sigurnost operacija "Viktorija grup", koje ta ..

Nastavak na Poslovni magazin...

EBRD dokapitalizovala "Viktorija grupu"

Izvor: NaDlanu.com, 28.Apr.2009

BEOGRAD, 28. aprila 2009. (Beta) - "Viktorija grupa" i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su danas ugovor o dokapitalizaciji te kompanije za 40 miliona evra, čime banka dobija udeo u kapitalu od 24 odsto. "Novac od dokapitalizacije će biti iskorišćen za povećanje obrtnih sredstava,...

Nastavak na NaDlanu.com...

EBRD dokapitalizovala Viktorija grupu

Izvor: Economy.rs, 29.Apr.2009, 00:37

Srpska kompanija Viktorija grupa (Victoria Group) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su danas ugovor o dokapitalizaciji te kompanije vredan 40 miliona evra, cime banka dobija udeo u njenom kapitalu od 24 odsto.

Nastavak na Economy.rs...

EBRD uložio 40 miliona evra u Victoria Group

Izvor: EMportal, 29.Apr.2009

Kompanija Victoria Group i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su danas ugovor o uvećanju kapitala te kompanije za 40 miliona evra, čime banka dobija udeo u kapitalu od 24 odsto.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.