EBRD novi suvlasnik „Atlantik grupe”

Izvor: Politika, 22.Jul.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD novi suvlasnik „Atlantik grupe”

Posle nedavne uspešne kupovine slovenačke „Droga Kolinske” hrvatska „Atlantik grupa” objavila da je u dokapitalizaciji EBRD postala njen suvlasnik sa 8,53 odsto

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Nedavna kupovina slovenačke uspešne firme „Droga Kolinska” od strane hrvatske „Atlantik grupe”, čiji je većinski vlasnik Emil Tedeski, privukla je veliku pažnju kako slovenačke i hrvatske javnosti tako i one u Srbiji, jer „Droga Kolinska” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je vlasnik nekoliko poznatih srpskih firmi poput „Soko Štarka”, „Grand proma”, „Palanačkog kiseljaka”. Štaviše, ta slovenačka kompanija više od polovine prihoda ostvarivala je upravo u Srbiji, gde je imala i najviše zaposlenih.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu Emil Tedeski i njegovi saradnici saopštili su da je ova velika akvizicija (teška između 240 i 300 miliona evra) omogućena kako dosadašnjim uspešnim poslovanjem „Atlantik grupe” tako i sprovedenom dokapitalizacijom kojom su među suvlasnike ove firme dospeli Evropska banka za obnovu i razvoj (sa 8,53 odsto akcija) i nemački investicioni fond DEG sa 8,49 odsto akcija. Najveći pojedinačni akcionar i dalje ostaje Emil Tedeski sa 50,2 odsto akcija.

Ovom dokapitalizacijom „Atlantik grupe” sakupljeno je ukupno 84 miliona evra i sada ta kompanija postaje jedna od najjačih prehrambenih industrija u jugoistočnoj Evropi s ukupnim prometom od oko 600 miliona evra, čime će preteći i „Podravku” iz Koprivnice. Emil Tedeski je o tome danas rekao:

– Učestvovanjem dve najznačajnije evropske razvojne institucije u procesu dokapitalizacije „Atlantik grupa” je potvrdila status stabilnog partnera koji uživa poverenje međunarodne finansijske zajednice. Ponosni smo takođe da smo i kroz dokapitalizaciju učvrstili poziciju jedne od odabranih kompanija čija vlasnička struktura okuplja sva četiri obavezna penzijska fonda u Hrvatskoj, i to među prvih deset deoničara.

Novoizdane akcije „Atlantik grupe” biće uvrštene na Zagrebačku berzu u septembru ove godine.

R. Arsenić

objavljeno: 23.07.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brendovi srpski, gazde iz Hrvatske

Izvor: B92, 23.Jul.2010, 05:10

Beograd -- Dok se domaće kompanije bore sa likvidnošću, komšije se sve češće pojavljuju u ulozi kupca. Naši najpoznatiji brendovi već prodati Hrvatima, a na meti i ostali...Kupovinom slovenačke Droge Kolinska, hrvatska Atlantik grupa stoji iza čitave lepeze dokazanih proizvoda na tržištima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.