Duvandžije protiv ukidanja aroma

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvandžije protiv ukidanja aroma

Beograd -- Srpski proizvođači i prerađivači duvana izrazili su oštro neslaganje sa predlogom SZO o zabrani korišćenje aroma i aditiva u proizvodnji duvanskih proizvoda.

Proizvođači i prerađivači duvana se protive predlogu Svetske zdravstvene organizacije jer nisu dobili dokaze da bi zabrana dovela do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda, saopštila je Privredna komora Srbije.

Međunarodnu peticiju, kojom se članice Okvirne konvencije o kontroli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duvana pozivaju da odbiju usvajanje sporne mere na sastanku u Urugvaju sledećeg meseca, potpisalo je više od 1.400 proizvođača duvana u Srbiji.

Iz duvanskog sektora navode da bi, ukoliko bi se zabrana upotrebe aroma i aditiva usvojila i primenila, sa domaćeg tržišta nestali blendirani duvanski proizvodi.

Reč je o duvanskim proizvodima sačinjenim od mešavine duvana tipa Virdžinija, Berlej i Orijental koji danas pokrivaju 99 odsto tržišta u Srbiji.

Proizvođači i prerađivači navode da bi usvajanje zabrane doprinelo pojavi nelegalnog tržišta i imalo velike posledice po zaposlenost i prihode u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi duvana i proizvodnji cigateta.

U Srbiji proizvodnja duvana upošljava i obezbeđuje dohodak za oko 10.000 ljudi i njihove porodice.

Proizvodnja fermentisanog duvana obavlja se u 12 prerađivačkih kapaciteta koji ugovaraju proizvodnju, otkupljuju sirov duvan, rade primarnu doradu i zatim fermentisani duvan prodaju proizvodjačima duvanskih proizvoda.

Cigarete se u Srbiji proizvode u četiri fabrike - u Nišu, Vranju, Senti i Indjiji.

Grupacija proizvođača i prerađivača duvana pozvala je nadležne državne organe da sagledaju sve aspekte i moguće posledice predložene zabrane i da se u skladu s tim u Urugvaju izjasne protiv predloga zabrane aroma i aditiva u proizvodnji duvanskih proizvoda.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.