Državne plate manje od 1. maja

Izvor: B92, Beta, 13.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne plate manje od 1. maja

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da Gradska uprava čeka odluku Okružnog suda kako bi zauzela stav oko daljih pregovora sa vlasnicima "Luke Beograd".

"Ako je sudska presuda konačna u našu korist, onda nikakvih pregovora nema i sve pripada Beograđanima. Ako nije, svaka odgovorna kompanija, ukoliko želi nešto da gradi, treba deo da da svom gradu i to je osnov za razgovore koje smo počeli i za memorandum koji smo potpisali", naglasio je Đilas. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Đilas je precizirao da je poslednjom sudskom presudom, koja je bila u korist Grada, obuhvaćeno 118 hektara zemljišta Luke Beograd. "Mi radimo na tome da cela teritorija koju sada koristi Luka, a na koju smatramo da polažemo pravo, pripadne Gradu Beogradu", rekao je on.

Gradonačelnik je naveo da je bez obzira na presudu potrebno sarađivati sa investitorima. Prema njegovim rečima, na tom mestu, dva kilometra od centra Beograda logično je da bude stambeno-poslovni centar, a da industriju, luku, fabriku boja i lakova, treba izmestiti na drugu prikladniju lokaciju.

Istovremeno, Skupština Beograda formirala je komisiju koja će ispitati činjenice u vezi sa svojinom nad zemljištem "Luke Beograd".

"Luka" odbacuje optužbe Saveta

Predsednica kompanije "Luka Beograd" Ivana Veselinović

Predstavnici kompanije "Luka Beograd" odbacili su tvrdnje Saveta za borbu protiv korupcije da u dogovoru sa gradskom upravom nameravaju da izmeste to preduzeće i izvrše prenamenu zemljišta na kome se ono nalazi.

"Luka Beograd" i Grad nastaviće da pred sudom dokazuju ko ima pravo na korišćenje 75 hektara zemljišta na kome se nalazi luka. Rukovostvo te kompanije demantuje da su pregovarali sa Gradom o podeli zemljišta i dodaju da je nekih razgovora ipak bilo, i to da bi se izbegla duga sudska procedura.

Predstavnici "Luke" tvrde da su grad i "Luka" u sporu oko zemljišta koje se nalazi nizvodno od Pančevačkog mosta, dok 96 hektara zemljišta, od Beogradskih elektrana do Pančevačkog mosta, nije u sporu i tu najavljuju da će graditi luksuzni stabeni kompleks.

Predstavnici kompanije tvrde da nije tačno da se u važećim zakonima pravo korišćanje zemljišta, na koje jedino zasad "Luka" ima pravo, vezuje za obavljanje lučke delatnosti. Kako objašnjavaju, moguće je sagraditi i drugi objekat, druge namene i pri tom ostati i dalje korisnik zemljišta na kome je taj objekat sagrađen.

Zanimljivo je da u "Luki" kažu da kada su kupovali to preduzeće, nisu pitali koliko im hektara pripada. Oni su najavili postepeno smanjivanje lučke delatnosti, ali ne i ukidanje jer se od te delatnosti "živi i primaju se plate". Ali ne znaju koliko im je profit.

Predsednica kompanije ”Luka Beograd” Ivana Veselinović kaže da je Grad Beograd 2004. prvi put pokušao da se uknjiži kao korisnik zemljišta nizvodno do Pančevačkog mosta, pozivajući se na ugovor iz 1975. koji nikad nije stupio na snagu.

”Luka” je na takvo rešenje uložila žalbu, da bi 2006. godine sud preinačio odluku i ”Luku” uknjižio kao korisnika spornog zemljista. U martu 2008. godine po drugi put je Grad uknjižen kao korisnik tog zemljišta, ali je posle žalbe ”Luke” Okružni sud ponovo prenačio tu odluku.

Luka Beograd je privatizovana u septembru 2005. godine kad je većinski paket akcija tog preduzeća za 40 miliona evra kupila firma Vorldfin čiji su vlasnici, navodno, Milan Beko i Miroslav Mišković. U vlasništvu Vorldfina sada je 93 odsto akcija Luke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.