Dragutinović: I oštrije mere ako zatreba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović: I oštrije mere ako zatreba

BEOGRAD - Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da su moguće i oštrije mere, ako punjenje budžeta ne bi išlo po planu.

"Ja sam bila protiv mera koje isključuju pojedine segmente države, kao što su prosveta, pravosuđe, zdravstvo, policija, vojska iz smanjenja zarada. Moj stav je da bi svi oni čiji je poslodavac država trebalo da dele istu sudbinu. Zašto bi bio kažnjen direktor Trezora ili Carine, a ne sudija ili lekar?", rekla je Dragutinovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za "Večernje novosti".

Ona je rekla će, u slučaju da ne bude dovoljno prihoda, "drugi korak" biti da oni koji su ovog puta pošteđeni dođu pod udar poreza na zarade, a da će povećanje PDV verovatno biti "poslednja mera".

Šta se još može predvideti?

U vezi sa ocenama da će ovaj paket teško biti primenjiv u praksi, ministarka je rekla da će "biti problema", ali da je paket "apsolutno primenjiv".

"Smatram da smo ovog puta napravili dobru računicu. Ali, postoji li uopšte nešto što se može predvideti u ovo vreme krize? Ubeđeni smo da će prilagođavanje od tih 100 milijardi biti dovoljno, ali budućnost je zaista neizvesna", rekla je ministarka.

Paket na snazi do kraja godine

Ona je istakla da će se svaka tri meseca ovaj program revidirati, odnosno da će svaka tri meseca Vlada i MMF praviti analizu plana i ostvarenja. Prva revizija će biti, kako je navela, krajem jula ili početkom avgusta.

"Ukoliko rezultati budu bolji, ukoliko se zaustavi recesija, moguća je drugačija fiskalna politika. Ali, očekujemo da ovakav paket ostane na snazi do kraja godine", rekla je Dragutinovićeva.

Treba nova skala

Povodom polemike u javnosti da li bi guverner NBS Radovan Jelašić trebalo da dođe pod udar Vladinih mera i smanji platu na šest mesečnih primanja u Srbiji, ministarka Dragutinović je rekla da je "iskustvo u svetu da guverneri imaju ogromne plate".

Ona je, međutim, istakla da je "problem u tome što je u Srbiji sve naopako, što je poremećen sistem plata, tako da sudije imaju veće zarade od ministara, a predsednik države manje od nekih činovnika".

"Zato ću predložiti ministru za državnu upravu da napravi novu skalu plata državnih funkcionera. Predsednik Srbije mora da ima najveću platu u Srbiji, zatim premijer i guverner, potom ministri, pa poslanici i svi ostali iz javnog sektora", rekla je Dragutinovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.