NBS: Evro neće rasti iznad 90 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Evro neće rasti iznad 90 dinara

BEOGRAD - Dinar je danas ponovo ojačao, posle višednevnog slabljenja. Tako srednji kurs evra iznosi 86,09 dinara. Kako kažu u Narodnoj banci Srbije, slabljenje domaće valute poslednjih nekoliko dana rezultat je realnih odnosa ponude i tražnje evra, dok najavljene mere NBS još nisu dale svoj pun efekat. Iz centralne banke ne očekuju da će dinar ubuduće slabiti u odnosu na evro, piše „Blic".

Posle najava najnovijih mera kojima se bankama oslobađa oko 700 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra zbog povećanja sa 20 na 40 odsto izdvajanja u dinarima devizne obavezne rezerve, usledilo je jačanje nacionalne valute.

Poslednjih dana, međutim, dinar je slabio da bi danas evro vredeo manje 1,47 dinara u odnosu na ponedeljak". Pošto će za dva dana najavljenog oslobađanja deviza zaista i biti, pun efekat ove mere, kako ističu u centralnoj banci, osetiće se tokom čitavog narednog perioda izdvajanja obavezne rezerve.

„Pozitivne efekte na stabilizaciju kursa dinara u poslednjoj dekadi decembra i u januaru imaće i povećan priliv deviza iz inostranstva na osnovu doznaka, kao i povraćaj dela štednje stavljene na stranu, zbog povećane potrošnje stanovništva tokom novogodišnjih i božićnih praznika", kažu u Narodnoj banci.

Ipak, građanima je teško da se naviknu na kursne turbulencije, pogotovu kada dinar počne da jača i onda ponovo krene značajano da slabi. To se poslednja dva meseca desilo nekoliko puta. Začarani krug, po svom džepu najviše osete oni građani koji panično kupuju pa menjaju devize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar sutra jači prema evru za 1,68 odsto - kurs 86,0922

Izvor: Kurir, 15.Dec.2008, 21:37

BEOGRAD, 15. decembra (Tanjug) - Dinar je ojačao prema evru za 1,68 odsto, ili za 1,47 dinara, tako da će zvanični srednji kurs evra sutra iznositi 86,0922 dinara, objavila je NBS. Dinar se oporavio, posle trodnevne tendencije pada prema evru, a da pritom NBS nije intervenisala na međubakarskom deviznom...

Nastavak na Kurir...

Pregled šampe (16.12.2008.)

Izvor: RTS, 16.Dec.2008

Blic: Evro neće rasti iznad 90 dinara; Politika: Stari pasoši, nove komplikacije; Novosti: moguća i nova većina; Pres: Istorijska prevara..Beogradski dnevni listovi danas pišu o kursu dinara, starom pasošu, mogućoj novoj parlamentarnoj većini, istorijskoj bankarskoj prevari jedanog od najuglednijih...

Nastavak na RTS...

Dinar jača, za evro danas 86,09 RSD

Izvor: B92, 16.Dec.2008

Beograd -- Dinar je ojačao prema evru za 1,68 odsto ili za 1,47 dinara, tako da zvanični srednji kurs evra iznosi 86,0922 dinara, objavila je NBS...Srpska valuta bila je najslabija prema evru 4. decembra, kada je imala vrednost od 91,6317 za jedan evro..Domaća valuta se tako oporavila, posle trodnevne...

Nastavak na B92...

Dinar danas ojačao 1,68 odsto prema evru

Izvor: Poslovni magazin, 16.Dec.2008

Danas je dinar prema evru ojačao za 1,68 odsto i srednji kurs je 86,0922 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.Za kupovinu evra je potreban 1,47 dinar manje nego juče kada je kurs bio 87,5617 dinara.Dinar se oporavio posle trodnevnog pada a Narodna banka Srbije ovog puta nije intervenisala...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.