Der Spiegel: Njemačka se spremna odreći proračunske ravnoteže

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2019, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Der Spiegel: Njemačka se spremna odreći proračunske ravnoteže

BERLIN – Njemačka koalicijska vlada bila bi spremna odreći se pravila o izbalansiranom proračunu i da preuzme na sebe novi dug kako bi se suprostavila potencijalnoj recesiji, piše danas njemački magazin Spiegel.

„Sve je više raste strah od mogućeg pada najveće europske ekonomije u recesiju, nakon što je sunovrat njemačkog izvoza, prouzrokovan usporavanjem globalne ekonomije, tarifnim sukobima i strahom od Brexita, doveo do pada bruto domaćeg proizvoda Njemačke od >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 0,1 posto u drugom kvartalu“, navodi se u tekstu, a prenosi Reuters.

Iz njemačkog Ministarstva financija su odbili komentirati pisanje Spiegela.

Njemačka ima uravnotežen proračun od 2014. godine, što je fiskalno pravilo koje je uveo bivši konzervativni ministar financija Wolfgang Schaueble, a kojeg se pridržava i njegov nasljednik socijaldemokrata Olaf Scholz.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da ne vidi potrebu za paketom fiskalnih poticaja za suzbijanje efekata usporavanja domaće ekonomije, podsjeća britanska agencija. Ona je dodala da je njena vlada ostaje posvećena visokoj razini javnih investicija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Nemačka spremna da se odrekne budžetskih pravila da izbegne recesiju

Izvor: B92, 16.Avg.2019

Berlin -- Nemačka vlada spremna da se odrekne pravila o izbalansiranom budžetu i preuzme novi dug kako bi se suprotstavila potencijalnoj recesiji, piše magazin "Špigl"..."Sve više raste strah od mogućeg pada najveće evropske ekonomije u recesiju, nakon što je sunovrat nemačkog izvoza, prouzrokovan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.