Nemačka spremna da se odrekne budžetskih pravila da izbegne recesiju

Izvor: B92, 16.Avg.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka spremna da se odrekne budžetskih pravila da izbegne recesiju

Berlin -- Nemačka vlada spremna da se odrekne pravila o izbalansiranom budžetu i preuzme novi dug kako bi se suprotstavila potencijalnoj recesiji, piše magazin "Špigl".

"Sve više raste strah od mogućeg pada najveće evropske ekonomije u recesiju, nakon što je sunovrat nemačkog izvoza, prouzrokovan usporavanjem globalne ekonomije, tarifnim sukobima i strahom od Bregzita, doveo do pada bruto domaćeg proizvoda Nemačke od 0,1 odsto u drugom kvartalu", navodi se u tekstu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

Iz nemačkog Ministarstva finansija su odbili da komentarišu pisanje "Špigla".

Nemačka ima uravnotežen budžet od 2014. godine, što je fiskalno pravilo koje je uveo bivši konzervativni ministar finansija Volfgang Šojble, a kojeg se pridržava i njegov naslednik socijaldemokrata Olaf Šolc.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da ne vidi potrebu za paketom fiskalnih podsticaja za suzbijanje efekata usporavanja domaće ekonomije, podseća britanska agencija.

Ona je dodala da njena vlada ostaje posvećena visokom nivou javnih investicija. Nemačka se godinama suočava sa kritikama svojih partnera iz Evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda, koji apeluju na Berlin da poveća javnu potrošnju, što bi pružilo podsticaj ekonomiji cele monetarne unije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.