Date 100 evra – i postajete suvlasnik supermarketa

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 15:31

Date 100 evra – i postajete suvlasnik supermarketa

Onlajn supermarket MyEnso planira da otvori do 700 mini-supermarketa u malim zajednicama u Nemačkoj.

Posebna stvar kod "Tante Enso" je kooperativni model, jer kupci su ujedno i deoničari supermarketa i mogu sami da odlučuju o asortimanu, prenosi Feniks magazin.

Da bi se otvorila nova poslovnica, najmanje 300 građana na dotičnoj lokaciji mora da da doprinos do 100 evra.

Ovako bi početno finansiranje trebalo da uspe. Dugoročno gledano, kompanija MyEnso >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želi to da iskoristi za uklanjanje nedostataka u snabdevanju u ruralnim područjima.

Novinari portala CHIP je o tome su razgovarali sa profesorom Stefanom Rušenom. On procenjuje da u Nemačkoj postoji do 8.000 nedovoljno posluženih područja koja bi imala koristi od koncepta kao što je Tante Enso. Građani tada opet imaju domaćeg snabdevača.

"Koncept saradnje ima smisla jer možete dobiti i emocionalnu predanost građana. Građani tada vide prodavnicu kao 'svoju' prodavnicu", rekao je profesor.

Postoji još jedna posebnost. Tante Enso je pametna prodavnica s konceptom 24/7. To znači da prodavnice uglavnom rade bez blagajnika, otvorene su 24 sata dnevno i nalaze se na relativno malom prostoru. MyEnso zahteva najmanje 800 kvadratnih metara.

Kako bi mogli da kupuju mleko, kobasice i druge namirnice van radnog vremena, kupci moraju prethodno prethodno da se registruju online ili u prodavnici i dobiti Tante-Enso karticu kupaca. Time mogu u bilo kom trenutku da uđu u radnju i plate istovremeno, kao u poslovnici banke. Korisnička kartica može se nadoplatiti bilo kojim iznosom novca.

MyEnso pametne prodavnice namenjene su smanjenju dugog vremena čekanja na kasi i pomoći trgovcima u suočavanju sa sve većim nedostatkom osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.