Češka želi posebne odnose sa Srbijom

Izvor: Akter, 15.Okt.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka želi posebne odnose sa Srbijom

Češka je Srbiju svrstala među pet zemalja sa kojima želi da razvija posebne odnose u poljoprivredi, objavili si danas u Beogradu ministri poljoprivrede dve zemlje Marijan Jurečka i Snežana Bogosavljević Bošković

Na konferencfiji za novinare oni su istakli da je Češka radi unapređenja saradnje u poljoprivredi opredelila posebnog agrarnog diplomatu koji će biti u Srbiji i raditi na saradnji u toj oblasti.

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Bošković je izrazila zadovoljstvo što se Srbija, uz Kinu, Rusiju, Ukrajinu i Saudijsku Arabiju, našla među pet zemalja sa kojima Češka želi da "razvija posebne odnose i unapređuje saradnju u poljoprivredi".

Ministarka je istakla da je sa češkim ministrom poljoprivrede Marijanom Jurečkim dogovrila i da se intenzivira i trgovinska razmena poljoprivednih i prehrambenih proizvoda, rad na zajedničkim projektima i investiranje u poljorivredu u Srbiji.

"Sada postoje pozitivni primeri saradnje, želimo da tih primera bude više", rekla je Bogosavljević Bošković.

Prema njenim rečima, saradnja je moguća pre svega u oblasti stočarstva, u prenosu češke tehnologije, tehnoloških rešenja i opreme na srpske posede, ali na zajedničkom radu da se ta proizvodnja uveća.

"Postoje mogućnosti izgradnje preradnih kapaciteta, fabrika za zamrzavanje biljnih proizovoda, kao i lakšeg plasmana srpskih proizvoda na češko i druga tržišta, kao i zajtedničkih investicija u poljoprivredi", rekla je srpska ministarka poljoprivrede.

Bogosavljević Bošković je ocenila da su poljoprivredna razmena, kao i asortiman proizvoda Srbije i Češke skromni i istakla da su ona i češki ministar konstatovali da je potrebno da budu značajno veći.

"Oko 20 miliona evra godišnje je malo za potencijale dve zemlje", rekla je ministrka poljoprivrede Srbije nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Češke.

Jurečka je istakao da je Češka prepoznala veliki potencijal za saradnju sa Srbijom u poljoprivredi i da je zato svrstala među pet zemlja u koje je poslala specijaizovanog agrarnog diplomatu.

"Samtramo da veliki potencijal postoji u komercijalnoj saradnji", rekao je on i naveo da postoje češke firme koje "dugoročno i uspešno rade u Srbiji".

Dodao je da će danas podne biti na otvaranju staje za uzgoj stoke koji je podigla jedna od čeških firmi koja već dugo vreme radi u Srbiji.

Jurečka će, prema najavi, otvoriti farmu "Žarkovac" kod Sombora koju je podigla češka firma "Agriko".

Češki ministar poljoprivrede je istakao da veruje da Češka "može da ponudi Srbiji vrhunske tehnologije, uporedive s nemačkim i holandskim, ali za mnogo zanimljiviju cenu".

"Verujem da postoji mogućnost saradnje i u drugom pravcu zato što postoji veliki broj artikala koje mi u Češkoj ne proizvodimo i nećemo ih nikad ni proizvoditi, pre svega u voćarstvi povrtarstvu", rekao je Jurečka.

On je dodao da je sa srpskom ministarkom poljoprivrede razgovarao i o poboljšanju saradnje dva ministarstva poljoprivede, kao i da su se dogovorili i o češkoj pomoći u pretpristupnim razgovorima Srbije sa EU u oblasti pojoprede.

"Češka je sprema i na političkom nivou da podrži ubrzavanje pregovora kako bi Srbija što pre postala članica EU", istakao je češki ministar poljoprivrede Marijan Jurečka.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

I Srbija ima češkog diplomatu za agrar

Izvor: B92, 15.Okt.2015

Češka je Srbiju svrstala među pet zemalja sa kojima želi da razvija posebne odnose u poljoprivredi, objavili si u Beogradu ministri poljoprivrede dve zemlje..Na konferenciji za novinare Marijan Jurečka i Snežana Bogosavljević Bošković su istakli da je Češka radi unapređenja saradnje u poljoprivredi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.