Češka poslala agrarnog diplomatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka poslala agrarnog diplomatu

Češka je uvrstila Srbiju među pet zemalja u koje je poslala svog agrarnog diplomatu, s ozbirom na veliki potencijal za saradnju, naročito u oblasti stočarstva i prenosa vrhunskih čeških tehnologija, izjavili su danas ministri poljoprivrede dve zemlje Snežana Bogosavljević Bošković i Marijan Jurečko.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je nakon sastanka sa češkim kolegom rekla da je razgovor bio otvoren i konstruktivan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a dogovoreno je unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede u narednom periodu.

"Češka je svrstala Srbiju među pet zemalja sa kojima želi da razvija posebne odnose kada je reč o poljoprivredi. Srbija je uz Rusiju, Kinu, Ukrajinu i Saudijsku Arabiju, zemlja za koju je Češka opredelila posebnog agrarnog diplomatu, što je za nas veliko priznanje", istakla je Bogosavljević Bošković.

Ona je objasnila da će taj diplomata raditi na realizaciji saradnje u oblasti poljoprivrede, a dogovoreno je da se ona intenzivira i kada se radi o trgovinskoj razmeni poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, zajedničkim projektima, investiranju u sektor poljoprivrede.

"Postoje pozitivni primeri... želimo da ih budemo još više, razgovarali smo i o saradnji u oblasti vodoprivrede, saradnji na nivou fakulteta i univerziteta", kazala je Bogosavljević Bošković.

Naročito perspektivan je sektor stočarstva gde postoji mogućnost prenosa tehnologija, tehnoloških rešenja i opreme na srpske posede, a tu su i druge - izgradnje preradnih kapaciteta, fabrika za smrzavanje biljnih proizvoda, kao i za plasman na češko i treća tržišta, dodala je srpska ministarka.

Ona je podsetila da je robna razmena kada je reč o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima između Češke i Srbije skromna i iznosi oko 20 miliona evra na godišnjem nivou, a asortiman je skroman i može biti znatno veći.

Jurečko je istakao da Češka prepoznaje veliki potencijal za saradnju sa Srbijom i dodao da u Srbiji ima nekoliko čeških firmi koje već dugoročno i uspešno rade.

"Češka Republika može da ponudi Srbiji vrhunske tehnologije koje su uporedive sa nemačkim i holandskim, ali po mnogo zanimljivijoj ceni", kazao je Jurečko, dodajući da je saradnja moguća i u obrnutom smeru - kao što je izvoz voća i povrća iz Srbije koje Češka ne proizvodi.

On je napomenuo da Češka nudi vrhunske tehnologije u proizvodnji žitarica, u mlinovima i pivarama i spremna je da da finansijsku podršku ovakvim projektima u Srbiji.

Jurečko je naveo da postoje i velike mogućnosti za dalje unapređenje saradnje dva ministarstva, kao i da je Češka spremna da na političkom nivou podrži ubrzavanje razgovora kako bi Srbija što pre postala članica EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.