Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena struje u rukama premijera Vučića

Cenu kilovat-sata, prema Zakonu o energetici, određuje Agencija za energetiku, na prelog EPS-a, a nikako vlada i MMF

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, ponovio je juče u intervjuu našem listu, da struja neće poskupeti bar još mesec dana. Poskupljenje struje dogovoreno je u okviru aranžmana sa MMF-om i biće tema naredne revizije tog sporazuma koja se očekuje sredinom maja, rekao je on.

– Za poskupljenje struje prvo se spekulisalo da će stupiti na snagu 1. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << aprila i iznositi oko 15 odsto, a potom je prema najavama iz vlade istaknuto da će se nastojati da bude manje i da iznosi sedam do osam odsto, izjavio je premijer, podsećajući da je osim poskupljenja bilo najavljeno i uvođenje akciza na struju od 0,5 dinara po kilovat-času, što bi dodatno punilo republički budžet za blizu 20 milijardi dinara.

To je jedna strana medalje o tom poskupljenju. Druga je ono što se zove regulativa. Po njoj o novoj ceni kilovat-sata, prema Zakonu o energetici, odlučuje Agencija za energetiku na predlog Elektroprivrede Srbije. Nigde se ne spominju država, odnosno vlada, kao vlasnik EPS-a, a još manje Međunarodni monetarni fond s kojim, navodno, premijer Vučić treba da razgovara ne bi li predviđenih 15 odsto poskupljenja „bar prepolovio”.

Ne treba puno pronicljivosti da bi se došlo do razloga zbog kojih vlada, odnosno premijer odugovlače sa „obećanim” poskupljenjem struje – jak socijalni faktor u jeku fiskalne konsolidacije. Drugačije rečeno – gde povećavati cenu struje kada ljudi grcaju u besparici. I to kome? Penzionerima koji su i najurednije platiše.

Ili je MMF našoj vladi samo dobar izgovor da struja poskupi, ali ne znaju kako to najbezbolnije da saopšte građanima, nego pod izgovorom da je to dogovoreno s MMF-om.

Ne zahteva to MMF, nego se vlada sama obavezala na to. I to je u redu, ako se zna da je posle Republike Srpske kilovat-čas u Srbiji najjeftiniji u Evropi, da je struja poslednji put poskupela u avgustu 2013. godine, a da je EPS posle poplava pretrpeo ogromne štete. Osim toga tržište struje u Srbiji potpuno je liberalizovano i sada svaki građanin može da bira od koga će kupovati struju.

– Gde je tu samostalnost direktora EPS-a i Agencije? Zar iko bolje od njih zna koliko kilovat-čas u ovom trenutku treba da košta, pita Srba Antić, bivši predstavnik Srbije u MMF-u.

Poznato je, dodaje, da vlada nije odgovorna za cenu struje, niti je ona određuje. Ona jeste vlasnik EPS-a, ali to ne znači da prvi čovek EPS-a, treba da sedi skrštenih ruku i čeka da mu neko kaže po kojoj ceni će prodavati svoju robu.

Takvim pasivnim stavom, Obradović dovodi sebe u poziciju da sutra bude glavni krivac za loše poslovne rezultate EPS-a, upozorava Antić i dodaje da bi s poskupljenjem struje od 7,5 odsto efekat bio kao da je BDP porastao za jedan odsto, što nije zanemarljivo.

S njim se slaže i bivši pomoćnik ministra energetike Slobodan Ružić, koji kaže, da ako ekonomski parametri pokazuju da struja mora da poskupi onda mu nije jasno šta tu traže MMF i vlada?

– Zakonom o energetici vlada se obavezala da se neće mešati u to pitanje. Zato je i osnovana Agencija za energetiku da kao nezavisno telo od vlade i politike kaže koliko struja treba da košta. Međutim, ovakvo ponašanje samo je dokaz da je zakon mrtvo slovo na papiru, kaže Ružić.

I dok se s jedne strane još merka koliko bi trebalo para da se slije u budžet po osnovu akcize na struju, a koliko po osnovu cene kilovat-sata, treba spomenuti obećanja koja je Zorana Mihajlović, aktuelni ministar saobraćaja, davala pred izbore 2012. godine ističući da kada SNS pobedi na izborima „da će cena struja biti niža za 20 odsto od one koja važi danas, odnosno da će oni omogućiti da cena kilovat-sata bude na nivou od pre ekonomske krize”.

Pusta obećanja.

Jasna Petrović-Stojanović

objavljeno: 08.04.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.