Cena gasa ili korekcija grejanja

Izvor: B92, 12.Okt.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena gasa ili korekcija grejanja

Beograd -- Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da je ta kompanija spremna za scenario da gas neće poskupeti do kraja ove godine.

Podsetimo, premijer Srbije u ponedeljak je izjavio da ni struja ni gas neće poskupeti do kraja 2010.

Bajatović je naglasio da scenario da gas ne poskupi podrazumeva da je neophodna korekcija cene grejanja u Srbiji i da se mora podići stepen naplate gasa.

"To je jedna od varijanti, koja je razradjivana u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade Srbije, sa ciljem da se cela stvar zapakuje tako, da se odgovornost podeli između Vlade Srbije, 'Srbijagasa' i daljinskih sistema grejanja, odnosno lokalnih samouprava", objasnio je Bajatović.

Taj plan je, prema njegovim rečima, smišljen i mimo ekonomskih parametara koji su očigledni, da gas, kao i isporučena toplotna energija, u okviru daljinskih sistema grejanja, moraju da budu skuplji.

"Ukoliko se ide na ovu meru, onda je to smišljeno samo ukoliko dođe do korekcije cene grejanja, što bi trebalo da urade lokalne samouprave, a 'Srbijagas' bi u tom slučaju mogao da podigne naplatu sa 55 odsto, koliko je to sada slučaj, na više od 90 odsto", rekao je Bajatović.

On je podsetio da su mali stepen naplate i kursne razlike bili glavni generator gubitaka "Srbijagasa".

Bajatović je naglasio da se ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje to da "Srbijagas" može da obezbedi dovoljne količine gasa za potrošače.

"Mi gasa imamo koliko nam treba. Ovde je sada pitanje na koji način ćemo doći do potrebnog fonda sredstava da isporučeni gas platimo inostranom dobavljaču", rekao je Bajatović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.