Čanak: Internet je šansa za zapošljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2010, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Internet je šansa za zapošljavanje

NOVI SAD - Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je danas da se u Srbiji gotovo ni malo ne koriste šanse za zapošljavanje koje nudi internet, kao ni privatizacije preduzeća putem kooperativa.

Čanak je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da internet nudi velike mogućnosti za "posao od kuće", ali je ocenio da vlasti u Srbiji ni malo ne stimulišu taj vid zapošljavanja.

Prosečna plata 2000 dolara

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegovim rečima, u SAD osobe koje rade preko interneta imaju prosečnu platu od 2.000 dolara.

Čanak je kritikovao Vladu Srbije i zbog toga što ne stimuliše kooperative u Srbiji i naveo da je sindikat Nezavisnost imao već gotov projekat kooperative za PIK Bečej, koji su podržali i Svetska banka i Međunarodna organizacija rada, ali Vlada Srbije nije pružila nikakvu podršku tom projektu.

Objasnio je da bi 800 radnika tog poljoprivrednog kombinata kroz projekat kooperative dobili zemlju i stare mašine, i da bi svega njih između 60 i 100 ostalo bez posla, i to većinom onih koji su pred penziju.

"U Svetskoj banci i Međunarodnoj organizaciji rada postoje posebna odeljenja za kooperative, ali to očigledno ne zanima naše vlasti.

Zato tražim od vlasti da, ako već ne žele da pomognu u osnivanju kooperative, ono barem ne odmažu", rekao je Čanak.

Dobar plan zapošljavanja

On je pohvalio Akcioni plan zapošljavanja za Vojvodinu, ali je ocenio da će on biti limitiran količinom finansijskih sredstava u budžetima države i pokrajine.

Akcionim planom vojvođanske vlasti predvidele su u 2010. godini budžetska izdvajanja od 260 miliona dinara za zapošljavanje mladih i za samozapošljavanje.

Čanak je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je Akcioni plan, koji je Vlada Vojvodine potvrdila juče, još jedan dokaz da Vojvodina ide korak napred u odnosu na ostatak Srbije, ali i da ona, kao deo Srbije, zavisi od ukupnih privrednih kretanja u državi.

"Vojvodina je pretrpela najveći udarac jer je stopa nezaposlenosti u ovoj pokrajini pre raspada Jugoslavije bila veoma mala, a danas je jako velika. Šokantno je da se trend nerazvijenog juga Srbije sada prelio i u Vojvodinu", kazao je Čanak.

Direktor pokrajinske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Srdić rekao je da je u Vojvodini došlo do "blagog povećanja" broja nezaposlenosti, sa 204.000 na 207.000, koliko ih je danas na evidenciji te službe.

Čanak i Srdić su kritikovali činjenicu da u Srbiji ne postoji jedinstvena metodologija za utvrđivanje broja nezaposlenih, već se koriste tri različite metodologije, koje daju drastično različite rezultate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.