Budžet povučen zbog štrajkova

Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Budžet povučen zbog štrajkova"

Beograd -- Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević kaže da je moguće da Vlada pomera usvajanje budžeta zbog štrajkova.

Vlada Srbije povukla je juče predlog budžeta za 2008. godinu sa dnevnog reda sledeće sednice parlamenta zakazane za ponedeljak, pa će se o tom predlogu raspravljati 10. decembra. Dok u vladajućoj koaliciji stižu različita objašnjenja o razlozima odlaganja rasprave, ekonomisti upozoravaju da je ovakva odluka politički loša. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Vlada se nalazi u krajnje osetljivom položaju u kome se naravno svaki pritisak sa bilo koje strane dodatno oseća. Ako pod pritiscima sindikata koji protestuju odluči da izađe nekim od zahteva, vlada mora jako da pazi, jer svaki izalazak u susret takvim zahtevima u stvari znači povećanje inflacije, i to je cena koju onda plaćaju svi građani Srbije”, kaže Prokopijević.

Prokopijević dodaje da odlaganje usvajanja budžeta nije spektakularna novost za Srbiju i da to u političkom smislu može biti veoma loša vest.

U nedelji kada će raspravljati o budžetu, parlament treba da održi i sednicu o Kosovu, ali i da započne raspravu o zakonima neophodnim za raspisivanje lokalnih izbora, pod uslovom da do tada usvoji paket zakona za predsedničke izbore.

"Tim pre što smo prošle godine gledali, valjda više od šest meseci je trajalo privremeno finansiranje, i opet se ništa važno nije desilo. Važnija informacija je koliki je budžet nego da li će biti privremeno finansiranje, čak privremeno finansiranje deluje pomalo antiinflatorno, zbog toga što ste prinuđeni da trošite samo jednu šestinu budžeta iz prethodne godine. Prema tome, to uopšte ne mora da bude loša vest, više može da bude u političkom smislu loša, da sada evo uz sve političke neizvesnosti eto postoji i ta neizvesnost”, objašnjava Prokopijević.

Nakon što je sendica o budžetu pomerena za sedam dana, Skupština Srbije imaće svega pet radnih dana da o tome raspravlja i glasa, budući da je rok za usvajanje budžeta 15. decembar.

Mirko Cvetković (FoNet)

Ministar finansija Mirko Cvetković kaže da je budžet za 2008. godinu povučen iz "čisto proceduralnih razloga" i da će biti vraćen u nepromenjenom obliku.

"U roku od par dana budžet će ponovo biti vraćen i to u nepromenjenom obliku kao što je i sada. Dakle, ne radi se o bilo kakvim problemima ili neslaganju oko budžeta, to nema veze sa bilo kakvim političkim konsideracijama, već je ćisto proceduralnog karaktera”, rekao je Cvetković.

Predsednik skupštine Oliver Dulić, s druge strane, je izjavio da je to učinjeno zbog "dodatne dorade predloga”.

"U budžetu ima nekoliko stvari koje treba da se isprave, da se ne bi ispravljale amandmanima. Radi se o stvarima koje su se desile u međuvremenu od trenutka kada je budžet izglasan na Vladi, pa do danas. Budžet je povučen i naći će se na dnevnom redu sednice koja bi po planu koji sam ja danas predložio šefovima poslaničkih grupa, trebalo da počne 10. decembra”, naveo je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.