Benzin poskupljuje za 4,5 dinara

Izvor: S media, 15.Jun.2011, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benzin poskupljuje za 4,5 dinara

Benzin iz domaće proizvodnje će 27. juna poskupeti za 4,5 a dizel D2 za dva dinara.

Benzin iz domaće proizvodnje će 27. juna poskupeti za 4,5 a dizel D2 za dva dinara nakon što je Skupština Srbije usvojila juče izmene Zakona o akcizama kojima se izjednačavaju akcize na domaća i uvozna goriva. Motorni benzin će tako umesto 119,40 dinara, koštati 124 dinara, a dizel će, umesto 123,50, koštati 125,50 dinara.

Za sve vrste motornih benzina važiće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar. Izmene zakona stupiće na snagu osam dana nakon objavljivanja u „Službenom glasniku“. Kako „Službeni glasnik“ izlazi utorkom ili petkom, očekuje se da ovaj zakon bude objavljen u petak, pa bi trebalo da stupi na snagu narednog ponedeljka, 27. juna. Usvajanjem izmena Zakona o akcizama Srbija je ispunila uslov Evropske komisije koja je tražila da se akcize na domaća i uvozna goriva izjednače pošto je ocenjeno da različitim akcizama na naftne derivate Srbija krši prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU. Srbija je 1. januara uvela nove trošarine od kojih su bile više one na naftne derivate evrokvaliteta od onih koje se proizvode u Naftnoj industriji Srbije (NIS), najvećem snabdevaču pumpi u Srbiji.

Usklađivanje akciza i poskupljenje jeftinijih derivata moglo bi da dovede do dodatnog pada potrošnje goriva, s obzirom na to da ga vozači već mahom nabavljaju u susedstvu. Srpski vozači najviše nabavljaju gorivo u Bosni, gde je litar benzina, kao i litar evrodizela i do 20 dinara jeftiniji. Gorivo građani Srbije nabavljaju i u Rumuniji, dok su Crna Gora i Hrvatska jedine zemlje okruženja gde je benzin skuplji nego u Srbiji.

Dizel je, sa druge strane, u Srbiji najskuplji zbog, kako kažu privatnici, potrebe da se na ovaj način peglaju gubici koje prave na ceni benzina.

Iako pojedini naftaši kažu da je moguće da ne dođe odmah do skoka cena goriva na pumpama, velike kompanije tvrde da je poskupljenje neminovno. U Naftnoj industriji Srbije navode da će izjednačavanje akciza po gornjoj granici izazvati analogni rast cena derivata D2 i BMB 95.

Mi shvatamo neophodnost da Srbija ispunjava uslove sporazuma o pridruživanju EU. Ipak, očigledno je da zbog istorijskih razloga rafinerije NIS do kraja 2012. godine neće moći tehnološki ravnopravno da konkurišu već modernizovanim rafinerijama zemalja EU. Zato verujemo da će pored ispunjavanja uslova sporazuma o pridruživanju, akcionari NIS: Republika Srbija i „Gasprom njeft“ obezbediti uslove za realizaciju programa evromodernizacije Rafinerije Pančevo i dovođenja sto odsto njegove proizvodnje na nivo evro 5, kao i za privremeno očuvanje na tržištu jeftinijih domaćih vrsta derivata, pored goriva evrokvaliteta - ističu u NIS i dodaju da zasad ne mogu da predvide štetu kompanije zbog ove odluke.

Sa druge strane, u kompaniji MOL pozdravljaju odluku Vlade da usvoji izmene Zakona o akcizama.

- To je najveća dobrobit liberalizacije i omogućiće vozačima u Srbiji da koriste goriva evropskog kvaliteta pod istim uslovima - kažu u ovoj kompaniji.

Usvojen Zakon o finansiranju stranaka, izjednačene akcize

Benzin skuplji još 4,5 dinara!

Inače, tržište naftnih derivata je u Srbiji od januara ove godine liberalizovano, što znači da naftne kompanije mogu slobodno da kupuju naftu i derivate od bilo kog dobavljača. Iako su zvaničnici najavljivali da će slobodna konkurencija značiti i niže cene na pumpama, to se nije desilo. Derivati od početka godine uglavnom poskupljuju, a naftaši to pravdaju skokom cene nafte na svetskim berzama.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.