Azerbejdžan želi da gradi luku na Dunavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2011, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azerbejdžan želi da gradi luku na Dunavu

BEOGRAD -

Azerbejdžan je zainteresovan za izgradnju velike luke na Dunavu u Srbiji, privatizaciju srpskih luka i preduzeća, kao i ulaganja u energetiku, izjavio je danas ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov i za septembar najavio održavanje biznis foruma privrednika dve zemlje, u Beogradu.

U intervjuu Tanjugu ambasador Hasanov je rekao da je ta zemlja na obali Kavkaskog mora zainteresovana i za izgradnju luke na Savi kod Šapca, intermodalnog terminala za kombinovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << transport i gradnju preostalih deonica Koridora 10 kod Pirota i Grdelica, za koje još nisu raspisani tenderi.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije je 13. jula saopštilo da je Azerbejdžan zainteresovan za izgradnju luke na Dunavu na površini od 200 hektara.

Ambasador Azerbejdžana kaže da su toj zemlji interesantne i srpske fabrike i nekretnine, ističući da postoji obostrana zainteresovanost za otvaranje zajedničkih preduzeća u Srbiji i Azerbejdžanu.

"Srpska strana takođe želi da otvori niz preduzeća u Azerbejdžanu i zbog toga će u septembru u Beogradu biti održan ozbiljan biznis forum na kojem će se susresti najveće kompanije iz Azerbejdžana i Srbije, koje će moći da se upoznaju i dogovore o konkretnoj saradnji", rekao je on.

Hasanov je kazao da su se predsednici Azerbejdžana i Srbije Ilham Alijev i Boris Tadić tokom susreta u junu u Beogradu dogovorili da se ulože svi napori kako bi ekonomski odnosi bili dobri koliko i politički koji su, kako je naglasio ambasador, trenutno na najvišem nivou.

U Srbiju je, po nalogu predsednika Azerbejdžana, ove nedelje doputovala delegacija stručnjaka koja je održala tridesetak sastanaka na kojima su predstavnici Srbije predstavili mnoštvo projekata iz raznih oblasti.

"Mi imamo niz predloga za izgradnju luke na Dunavu u zemljama kroz koje protiče ta reka, ali bih kao ambasador ovde voleo da ta investicija bude baš u Srbiji", kazao je Hasanov.

Azerbejdžanski diplomata je naglasio da treba uzeti u obzir da su odnosi između dve zemlje na "visokom strateško - partnerskom nivou" i da je geografski položaj Srbije odličan, a odnosi između dva naroda prijateljski.

"Mi poseban značaj pridajemo saradnji sa Srbijom i mislim da će se zbog toga ostvariti saradnja i da će odluka (o izgradnji luke na Dunavu) biti doneta", naveo je Hasanov.

U proteklih godinu dana, otkada je otvorena ambasada Azerbejdžana u Srbiji, značajno je povećana robna razmena između dve zemlje i sa 1,5 miliona evra porasla na čak 184 miliona evra.

Srbija ima, prema ambasadoru Hasanovu, dobre potencijale, pre svega sa stanovišta ekološke čistoće i treba u većoj meri to da prezentuje investitorima, kao i da se više otvori prema tržištima drugih zemalja - Evrope, Azije, Afrike...

Hasanov je napomenuo i da Srbija, kao važan privredni resurs, ima veoma plodno zemljište.

"Azerbejdžan je vodeća država, ne samo kada je reč o ekonomskom rastu, već se nalazimo i među prvih pet u svetu po pitanju priliva stranih investicija", kazao je ambasador.

Hasanov je dodao da ta zemlja stranim investitorima poklanja veliku pažnju, oslobađa ih poreza, nepotrebne birokratije i dugova u kompanijama u koje ulažu, kako bi se osećali "kao kod svoje kuće".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Azerbejdžan želi da gradi veliku luku na Dunavu

Izvor: Blic, 17.Jul.2011

Azerbejdžan je zainteresovan za izgradnju velike luke na Dunavu u Srbiji, privatizaciju srpskih luka i preduzeća, kao i ulaganja u energetiku, izjavio je danas ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov i za septembar najavio održavanje biznis foruma privrednika dve zemlje, u Beogradu...U intervjuu...

Nastavak na Blic...

Azerbejdžan želi da gradi veliku luku na Dunavu

Izvor: Capital.ba, 17.Jul.2011

BEOGRAD, Azerbejdžan je zainteresovan za izgradnju velike luke na Dunavu u Srbiji, privatizaciju srpskih luka i preduzeća, kao i ulaganja u energetiku, izjavio je danas ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov i za septembar najavio održavanje biznis foruma privrednika dvije zemlje, u Beogradu. U...

Nastavak na Capital.ba...

AZERBEJDŽAN GRADI LUKU NA DUNAVU KOD ŠAPCA

Izvor: Kurir, 17.Jul.2011

BEOGRAD - Azerbejdžan zainteresovan za izgradnju velike luke na Dunavu u Srbiji, privatizaciju srpskih luka i preduzeća, kao i ulaganja u energetiku, rekao ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov...Ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov izjavio je da je ta država zainteresovan za...

Nastavak na Kurir...

Azerbejdžan gradi luku na Dunavu i Savi

Izvor: S media, 17.Jul.2011

Azerbejdžan želi da ulaže u srpsku privredu. Najavljena izgradnja luke na Dunavu i Savi! Protekle nedelje delegacija stručnjaka tokom boravka u Beogradu predstavila oko 30 projekata. ..Azerbejdžan je zainteresovan za izgradnju velike luke na Dunavu u Srbiji, privatizaciju srpskih luka i preduzeća,...

Nastavak na S media...

Hasanov: Azerbejdžan želi da gradi veliku luku na Dunavu

Izvor: Economy.rs, 17.Jul.2011

Azerbejdžan je zainteresovan za izgradnju velike luke na Dunavu u Srbiji, privatizaciju srpskih luka i preduzeća, kao i ulaganja u energetiku, izjavio je danas ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov i za septembar najavio održavanje biznis foruma privrednika dve zemlje, u Beogradu.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.